НОВИНИ

В съответствие с нов правилник (кодекс) за поведение, медицинските сестри и санитари трябва да се извиняват на своите пациенти за „привилегиите на белите“ – преди да обслужват своите пациенти, ако те са „коренни жители“ на Австралия или от островите в Пролива на Торес.

„Привилегиите на белите“ е термин, използва за описване на т.нар. социални и културни предимства, от които могат да се възползват единствено белите.

Според Греъм Хейкрофт, говорител на Професионалната асоциация на медицинските сестри, тази нова политика (на правителството) може да има сериозни последствия и е чисто и просто расистка. По думите му, 50% от членовете на асоциацията са против новите правила.

Първи за включването на „привилегиите на белите“ в правилника съобщи Кори Бернарди, сенатор и лидер на Австралийските консерватори. Пред австралийското „Radio 2GB“ той остро критикува хода и го определи като нелепица и пореден сигнал за „добродетелност“ от страна на управляващите.

Но това не е всичко.

Освен че трябва да се извиняват, от медицинските работници се изисква да говорят и за „отражението което исторически фактори като колонизацията са имали върху здравето на местните народи“.

След критиката на новия правилник, правителството на Австралия разпространи изявление, което показваше намерението му да застави медицинските сестри и санитарите „да признаят, че Австралия винаги е била културно и лингвистично разнообразна нация“.

Това „демократично безумие“ има отражение в цялата страна.

Според Хейкрофт, „Това е цяла Австралия. Има 350 000 медицински сестри и санитари в цяла Австралия и те сега са обект на новия правилник“. Той добавя, че неговата организация е единствената, която се бори срещу новата политика, а традиционните профсъюзи я подкрепят. И призовава всички медицински сестри и санитари, които искат да се включат в тази борба, да влязат във връзка с нея и да подпишат подготвената от нея петиция. „Ние призоваваме за оставката на председателя на управата на Борда на медицинските сестри и санитари на Австралия. Това е неприемливо“, заявява той.

По информация на австралийски и британски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас