НОВИНИ

Вицепремиерът на Китай Лю Хе е заявил на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, че Пекин е готов да защитава интересите си – след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете да вдигне митническите тарифи на вноса на китайски стоки на обща стойност около 50 млрд. долара.

Според Белия дом, предвидените тарифи са насочени да накажат Пекин за „кражбата“ на американски технологии и оказването на натиск върху американски компании да предават на Китай такива технологии.

В телефонен разговор с Мнучин, Лю Хе е казал, че подписаната от Тръмп в четвъртък (22 март) заповед е в нарушение на международните търговски правила, че Китай е „готов и способен да отбранява своя национален интерес и че се надява и двете страни да останат рационални“ (цитатът е на агенция Синхуа).

Китай вече обяви че планира да вдигне тарифите на внасяното от САЩ свинско месо, ябълки и др. на обща стойност около 3 млрд. долара – в отговор на вдигането на митата на внасяните от Китай в САЩ продукти от алуминий и стоманени тръби. Този асиметричен подход веднага предизвика вълнения в САЩ – производителите на селскостопанска продукция и преработващите я предприятия изразиха своето дълбоко безпокойство, че ще се окажат жертва на потенциалната търговска война между двете страни.

Министерството на икономиката на Китай заяви, че Пекин разглежда повишаване с 25% на вносните мита на свинско месо и алуминиев скрап – в отговор на 25%-ното увеличение на митата върху внасяните в САЩ китайска стомана. Съществува и втори списък, който включва стоки като вино, ябълки, етанол и стоманени тръби – те ще бъдат облагани с 15% такса – огледално на предвиденото от Тръмп увеличение на тарифите за внос на китайски алуминий.

Общият обем на вноса на американска селскостопанска продукция от САЩ в Китай достигна почти 20 млрд. долара през 2017 г., като само свинското месо е на стойност от 1.1 млрд. долара. Китайските мерки могат да се окажат „чувствителни“ за президента Тръмп, защото много от фермерите в САЩ гласуваха за него на президентските избори.

„Предупредителният изстрел“ на Пекин по повод на митническите тарифи идва на фона на друг удар върху икономиката на САЩ.

От днес (26 март) Шангхайската международна енергийна борса започва сключването на фючърсни сделки за суров петрол в китайски юани, а не в американски долари. Според много експерти това ще предизвика повишено търсене на китайската валута на финансовите пазари и ще подкопае върховенството на долара, което в дългосрочен план ще предвещава „беди“ за Вашингтон.

Значението на ставащото е значително, защото с него се отправя пряко предизвикателство към доминираната от долара ценова схема на фючърсните сделки за суров петрол, една система, която е известна най-общо като системата на петродолара. Тя пък на свой ред подсигурява статута на долара като международна резервна валута. Тази ситуация датира от 1974 г., когато Саудитска Арабия и другите доставчици на петрол от Близкия Изток се съгласиха (срещу устойчива американска военна помощ) да приемат ексклузивно долари при продажбите на петрол и което е още по-важно – да инвестират своите печалби от петрола в САЩ.

Системата (често наричана „рециклирането на петродоларите“) е изгодна за двете страни. Богатите на петрол държави държа на „сигурно място“ печалбите си от петрола, а САЩ получават сигурен източник на финансиране за разходите по нарастващия си дефицит, защото всяка страна (с малки изключения), която иска да купи петрол, трябва първо да се „снабди“ с американски долари, което създава значително търсене на американската валута на финансовите пазари.

Поради това, петродоларът играе изключително важна и дори критична роля в създаването и поддържането на доверието в долара изобщо. А на международните финансови пазари (както гласи една максима) – доверието е крал.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас