НОВИНИ

Турски губернатор е обещал миналата седмица, че Турция ще завземе контролирания от кюрдите сирийски град Манбиж, град Мосул – който джихадистите от „Ислямска Държава“ (ИД) обявиха за „иракска столица на Халифата си“ – и … Йерусалим.

След продължила около 8 кедмици военна операция на сирийска територия (за Африн) с мълчаливото одобрение на Москва, сега Анкара настоява САЩ да се отдръпнат от някога държания от ИД Манбиж, по повод на който се появи и станалият особено популярен в социалните мрежи „отомански шамар“ („автор“ на изявлението беше турския президент Реджеп Таийп Ердоган).

Губернаторът на централно-турската провинция Кършехир – на около 180 км. югоизточно от столицата Анкара – е направил въпросното изявление в рамките на официално изпращане на около 1 200 младежи (с ятягани), които са отивали към Галиполийския полуостров в западна Турция.

„Ние, ще (по волята на Аллах) вземем Африн, вземем Манбиж, влезем в Мосул, а също и  Йерусалим“, заявява Неджати Шентюрк по мегафон, докато в дясната си ръка държи ятаган, а на главата си е с фес (цитатът е от „Кюрдистан 24“).

Регионалните медии отделят доста значително внимание на вида на меча, с който се е появил (на публично място) политическата фигура, тъй като той е двуостър, т.е. това е реплика на т. нар. меч „Зулфикар“, даден от мюсюлманския пророк Мохамед на четвъртия халиф Али (по тази част на историята на меча няма принципни различия между мюсюлманите, но след това започва традиционното разделение, като според сунитската версия се предполага, че той е станал собственост на османските султани и сега се съхранява в Истанбул; версията на шиитите за меча е напълно ралична от тази).

Въпросното изявление е било направено от балкона на административната сграда на губернората, на което „публиката“ пред сградата е отговорила с възгласи „Аллаху екбер" (турската версия на "Алаху акбар" - бел.ред.), към които г-н губернаторът се е присъединил, съобщава (частната) Агенция „Доган“.

За разлика от повечето държави, където губернаторите са изборни длъжности, то в съвременна Турция те се назначават (познайте от веднъж от кого? … Разбира се, от президента Реджеп Таийп Ердоган).

Интересен факт, е че няколко дни по-късно Шентюрк се е пенсионирал – поради достигане на пределна възраст за длъжността.

В края на 2016 г., водената от САЩ коалиция, кюрдските пешмерга и иракските сили успяха да освободят от ИД  – след продължила месеци операция – втория по големина град в Ирак, Мосул. Около започването на самата операция (а и след това) Анкара предрие ходове/направи язявления, които в общ вариант звучаха като „някакво право, което Турция има там“.

Когато, президентът на САЩ Донълд Тръмп обяви че Вашингтон признава Йерусалим за столица на Израел, турският президент заяви, че светия (за четири религии) град е „червената линия за мюсюлманите“.

Около старта на операцията срещу Африн – 20 януари, а и след това анти-американските изявления на Анкара значително се увеличиха и изостриха, както и анти-кюрдските (не само срещу кюрдите в Турция, но и срещу тези в съседните страни).

Снимка via "Кюрдистан 24"

Анкара „не забрави“ и северните си съседи, т.е. Гърция и нас -  и двете (уж) съюзници в НАТО, подобно на САЩ. Проблемите около островите в Егейско море, които според Ердоган трябва да са турски и няколкото споменавмания на граници на Турция, в които всъщност попада част от нашата територия (последното, дори предизвика остра реакция от страна на БСП, която поиска от премиера Борисов да заяви, че изказването на Ердоган за Кърджали е неприемливо).

„Който има в предвид голяма Отоманска империя, трябва да си спомни 1821 г. Как гърците се изправиха срещу Отоманската империя и я смачкаха“, цитира „Катимерини“ думите на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос по повод годишнината (в неделя) от независимостта на страната.

Интересно как може да бъде перефразирано в български вариант подобно изявление може би, нещо като: „Който си мисли за много земи под османско владичество …молим, Анкара да вземе изявлението в предвид, нищо че представлява Турската Република“.

Едно поне е ясно, че докато ние сме се „овъргаляли до ушите“ в „политическа коректност“, то Анкара се е фокусирала върху доста експанзионистични политически цели и изгодност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас