НОВИНИ

По оценки на Световната здравна организация (СЗО) 167 000 човека са били разместени (т.нар. вътрешни бежанци) от насилието в сирийския кюрдски анклав Африн, където Турсия – и съюзниците й – водят военна операция.

Повечето хора са избягали на около 30 км. югоизточно – към Тел Рифаат – докато други са продължили на юг към Алепо и градовете Хубул, Юахра и околните села. Според организацията, приливът на разместените е подложил на напрежение местните общности, а здравните съоръжения, вече са на пределните си възможности.

„Деца, жени и мъже предприеха мъчителни (пълни с изпитания) пътувания, за да избягат от Африн и се нуждаят спешно от здравна помощ. Наши служители се срещнаха с цивилни, които съобщиха, че са ходили 36 часа, за да достигнат до сигурни зони“, съобщи представителят на СЗО за Сирия, Елизабет Хоф, цитирана от „Кюрдистан 24“.

ООН търси достъп до Хута и Африн в Сирия

Хоф, призовава „всички страни“ да осигурят, че хората, които са критично болни и ранените цивилни са настанени в съоръжения, които „могат да осигурят правилното лечение“.

Над 200 хил. мирни жители са избягали от Африн, заради турската операция

Организацията е разположила четири мобилни здравни екипа в Тал Рифаат, Нубул и Захра и е доставила 10 тона медикаменти, които са достатъчни за 55 700 курса на лечение. От организацията съобщават още, че втора медицинска пратка – достатъчна за 64 000 лечения – е готова да бъде извършена от Алепо до Тал Рифаат след като им е даден достъп до там.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас