НОВИНИ

Най-малко 41 „изявени“ терористи от джихадистката Ислямска държава (ИД), които имат шведско гражданство или разрешително за постоянно пребиваване в Швеция са заловени и държани от кюрдските сили в Сирия. Те считани за най-опасните терористи от всички джихадисти, заминали от Швеция за да участват в джихада в Ирак и Сирия.

Поне петима от тях са заемали високи и ключови позиции в ИД, като един от тях е бил постоянно отговорен за пропагандата на терористичната групировка.

Сега вече е на дневен ред въпросът, дали Швеция ще си ги „прибере“ и ще се опита да ги съди на собствена територия за престъпленията им.
Представители на левите среди в Швеция (Йонас Сьостед, лидер на Лява партия) вече поиска, всички „шведски“ джихадисти да бъдат съдени в Швеция, а не да получат (обикновено много по-тежките – бел.ред) присъди на съдилищата в арабския свят.

Всъщност, връщането им в Швеция за повечето от тях ще означава опростяване на деянията им. Основните причини са две – от една страна, в Швеция е много по-трудно да бъдат доказани извършените от тях престъпления, а от друга, в Швеция просто няма закони, които да забраняват сътрудничеството с терористични организации. Именно поради това, много малко от около 150-те досега завърнали се в Швеция терористи (от общо около 300 заминали) са били осъдени – при това с относително много ниски присъди.

Освен това, с цел „приобщаване към обществото“, повечето от завърналите се от Близкия Изток „войни на джихада“ получават дори и облаги – безплатни жилища, нова самоличност, образователни и професионални курсове… Независимо от факта, че в общоевропейски мащаб отдавна вече е доказано, че по-голямата част от придобилите опит терористи – ислямисти така и си остават меко казано „радикализирани“.

Засега, съдбата на 41-те „високопоставени“ терористи от ИД, които се намират в кюрдски ръце, не е съвсем ясна. Според представители на кюрдската администрация, цитирани в шведските медии, ако бъдат вкарани в затвора, те ще продължават да проповядват джихад, а като цяло те са като „смъртоносни цъкащи бомби“. В същото време, самите кюрди заявяват, че не е тяхна работа да се „оправят“ с тях…

По информации в шведски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас