НОВИНИ

Израел не се присъедини към 24-те държави, които в понеделник (26 март) обявиха, че ще експулсират руски дипломати заради отравянето на бившия полковник от ГРУ на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

Според считания за близък до израелското военно разузнаване сайт „Debka“, основните причини за това са три:

• В секретен доклад на израелското разузнаване до премиера Нетаняху и министъра на отбраната Авигдор Либерман се казва, че въпреки че военното химическо отровно вещество „Новичок“ е било създадено в СССР, днес най-малко 20 държави произвеждат и се запасяват с него – независимо, че това е незаконно.

• През миналата седмица, Израел се е опитал да определи, каква е позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп по апела на британския премиер Тереза Мей към съюзниците на Великобритания да предприемат активни репресивни мерки срещу Москва. Това се е считало за важно в предвид взаимоотношенията на Израел с Русия и взаимодействието с командването на руските войски в Сирия. Отговорът от страна Белия дом е бил неясен и необвързващ.

• Неочакваното решение на президента на САЩ Тръмп да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското генерално консулство в Сиатъл - след седмици на избягване да обяви Москва за извършител на атаката срещу Скрипал и дъщеря му – се счита за свързано с вижданията и действията на САЩ и Европа по отношение на ядрената сделка с Иран. Вчера (26 март) министрите на външните работи на Германия Хайко Маас и на Франция Жан-Ив льо Дриан са поискали в Йерусалим от израелския премиер Бенямин Нетаняху да представи гледната точка на Израел по тази сделка.

Иначе казано, в отговор на подкрепата за Великобритания, Белият дом ще очаква подкрепа от страните от ЕС и от ЕК по своята позиция п отношение на ядрената сделка с Иран. Не е тайна, че Вашингтон ще настоява за (поне) преразглеждане или предоговаряне на някои положения от нея, докато Израел твърдо й се противопоставя.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас