НОВИНИ

Мащабно изследване на „Századvég Foundation’s Project 28“, покриващо всички 28 държави от ЕС показва, че 78% от анкетираните са притеснени относно нелегалната миграция в техните страни, докато повече от 28 от тях се страхуват, че африкански мигранти ще пристигнат на маси в Европа през следващото десетилетие.

Прави впечатление, че частта респонденти, които смятат, че пристигащите в страната им нелегални мигранти са „много сериозен проблем“е по-голяма от тази, на лицата определящи проблема като „относително сериозен“ – съответно 48% на 30% (на „средно“ ЕС ниво). Респондентите, които не смятат това за проблем са едва 5%.

За разлика от обикновено – в повечето статистики - ние сме „на дъното“, този път по отношение на „много сериозния проблем“ сме абсолютни първенци със 78% (а заедно с „относително притеснените“ процентът е 92). Неотговорили респонденти-българи на този въпрос няма, тези за които „не е проблем“ са едва 2% (подобно на Холандия, Хинландия и Германия).

Големите страхове на европейците не са само относно нелегалната миграция, 82% от респондентите смятат, че е много вероятно, че в страната им може да има терористична атака подобна на станалите в Париж, Брюксел и Берлин (32% смятат такава възможност за „много вероятна“).

Въпреки, че 83% от българските респонденти смятат вероятността за „голяма“ (19%) и „до известна степен“ (64%), то практически ние сме „около средата“ на „таблицата“ – най-вероятна е подобна възможност сред германците (93%), датчаните (92%) и французите (91%). Прави впечатление, че подобна вероятност – от терористична атака – е доста масово допускана от поляците (89%), както и че едва 41% от унгарците (от тях едва 1% - „много вероятно“) смятат това за вероятно. Реално унгарците са с най-нисък процентен отговор сред всички европейци, а средното ниво  за ЕС е 82%.

На фона на тези отговори, едва ли е за учудване, че 70% от всички европейци смятат бързото нарастване на мюсюлманско население за заплаха за Европа. Тук, ние – заедно с латвийците – си разделяме първото място с по 71% „много сериозна“ заплаха, но като общо (заедно с респондентите определили заплахата като „относително сериозна“) макар и с 1% „бием“ Латвия – 19% на 18%. В челото на таблицата са т. нар. страни от бившия източен блок, между които се нареждат и притеснените гърци, докато най-необозпокоени са гражданите на Швеция (общо 55%) и Люксембург (общо 59%).

От резултатите изглежда, че единствената тема, по която европейците са разделени относително по равно е тази за „квотите“ – 47% от респондентите одобряват предложения от ЕС ковотен план, докато 39% - не.

Най-големи привърженици на плана са респондентите от Гърция и Люксембюрг (69%), следвани от германците (67%). В подкрепа на плана на Брюксел се изказват и 57% от гражданите на държавата подложена на най-голям мигрантски натиск – Италия. Най-големи „противници“ на квотите са чехите ( 82%), унгарците (79 %) и словаците (74 %). У нас – 55% са неодобряват квотното разпределение, докато 33% го подкрепят (12% от българските респонденти не са могли или са отказали да отговорят – за разлика от другите въпроси, където този процент е изключително малък).

Резултатите от изследването показват още доста негативно (притеснено) отношение от страна на европейците по отношение на т. нар. „мигранти“. 62% от тях смятат, че имигрантския поток ще увеличи заплахата от тероризъм в страната им, а според също толкова, той ще увеличи престъпността.

Над половината анкетирани (54%) споделят мнението, че мигрантите идват в Европа, заради икономически причини и поллзване на социални бонуси, докато 39% смятат, че те бягат заради несигурната обстановка в родните им страни. 57% от анкетираните са на мнение, че потокът мигранти ще промени културата в страните им, докато 34% не споделят това мнение.

Почти две трети от респондентите (73%) са на мнение, че справянето с имиграцията ще представлява „огромно финансово бреме за приемащата страна“ (17% - не). 61% са на мнението, че масовия поток на имигранти ще „върне назад икономиката на ЕС“, докато според 21% той „ще я заздрави“.

За неудоволствие на „брюкселската администрация“, над половината анкетирани - 52% смятат, че отговорът на „мигрантската криза“ от страна на централно-европейските държави е бил по-добър, отколкото на Брюксел (24%, колкото и на отказалите/незнаещи отговора).

Помощ за мигрантите по родните им местта е изявлението, което набира доминираща подкрепа (81%). Желаещите да се „приемат мигранти без лимит“ са едва 9%, което е дори по-малктко от „неотговорилите“. Европейците подкрепящи събирането на семейства на имигранти в ЕС са 43%, докато 40% са против.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас