НОВИНИ

Службата за действия по мините на ООН (UNMAS) съобщи, че е получила дарение на стойност 4.5 млн. щатски долара от Япония за спешна подкрепа на Ирак, относно хуманитарни и стабилизационни усилия в районите освободени от „Ислямска Държава“ (ИД), който все още са „натъпкани“ с мини.

„Училища, болници, пътища, мостове, електрически станции и пречиствателни съоръжения, все още са замърсени от опасни експлозиви в освободените райони“, пише в изявление на Мисията на ООН в Ирак (UNAMI), цитирано от „Кюрдистан 24“.

При изтеглянето си, ИД рутинно минира пътища, жилища, сгради, земеделска земя и дори детски играчки (практиката не е нова).

С подкрепата дадена от Япония, Службата на ООН ще може да разшири – доста опасните – дейности по почистване на (една част от) „наследството от джихадистите“.

„Премахването на опасни експлозиви е първата стъпка за започване на рехабилитационни и реконструкционни дейности с правителството на Ирак и партньори от ООН, връщане на хората в Ирак, обратно към нормалния живот и възстановяване на икономиката“, пише още в изявлението.

Според изявление на японския посланник в Ирак, Фумио Ивай помощта идва като част от „нов пакет за хуманитарни и стабилизационни усилия за Ирак, възлизащ приблизително на 100 млн. щатски долара“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас