НОВИНИ

Три поредни дни в Италия са извършени последователни арести на джихадисти – свързани директно и индиректно с „Ислямска Държава“ (ИД).

Мароканец е арестуван в петък в Куено, югозападна Италия, регион Пиемонт.

В ранните утринни часове, карабинери и местни полицаи са хванали Иляс Хадуз, който живее в Италия, който е използвал социалните мрежи, за да възхвалява мъченичеството (т.е. самоубийствени атаки).

19-годишният марокански гражданин се разследва за „подстрекателство към извършване на престъпление с цел тероризъм и участие в терористична организация“, разследването е координирано от окръжната прокуратура на Рим.

Разследването показва, че мароканецът е използвал „профилите/сметките“ си в социални мрежи, за да пропагандира джихадизма и възхвалява „мъченичеството“.

https://twitter.com/tg2rai/status/979731142202019845

Интересно дали италиансикте власти ще му предявят – толкова актуалните в последно време – обвинения в т. нар. „hate speech" (реч на омразата), тъй като сред он-лайн размишленията на Хадуз относно „мъченичеството“ (72 девици и т. н. и т. п..) има и фраза: „съдбата на тези, които не вярват в думите на Аллах, „на неверниците ще им бъдат дадени черни дни, които ще накарат косите на децата им да побелеят" .

Другите арести

В четвъртък, между Рим и Латина са били арестувани петима тунизийци и един палестинец, обвинени, че са били сподвижници (помагачи) на атентатора от Бернил, Анис Амри. Ден преди това, в Торино беше хванат друг мароканец – Елмахди Халили.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас