НОВИНИ

Поради остарялото си оборудване, основната част от бойната авиация на Германия - самолетите „Торнадо“ вече не могат да участват в мисии на НАТО.

Според седмичника „Der Spiegel“, който се позовава на секретен доклад на министерството на отбраната на Германия, всички 93 самолета „Торнадо“ трябва спешно да бъдат модернизирани, което ще наложи многомилионни разходи.

В доклада се казва, че електрониката на самолетите е безнадеждно остаряла (поставена е през 80-те години на миналия век), те могат да бъдат подслушвани, не разполагат със система за засекретено предаване на данните, нямат и системи за опознаване „свой – чужд“.

Поради тези причини, според МО на Германия, тези самолети не могат повече да участват в нито една операция на НАТО, независимо от факта, че министърът на отбраната Урсула фон дер Лейен е взела решение те да бъдат използвани най-малко до 2035 г. Няма възможност и да бъде спазена предвидения за тяхната модернизация срок – 2018 г.

Точно тези самолети имат възможности, да бъдат използвани като носители н ядрено оръжие – в случай на необходимост. В предвид на създалата се ситуация, това вече е доста „проблематично“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас