НОВИНИ

Язидите в Сирия подложени на насилие подобно на това на „Ислямска Държава“

Съюзните на Турция формирования подлагат населението в Африн, северна Сирия – и в частност язидите – на насилие и насилствено помохамеданчване, съобщават кюрдски медии.

Позовавайки се на хора от Африн, базираната в Райова новинарска агенция „Хауар“ съобщава, че турски войници и съюзни банди насилствено отвеждат язиди в джамиите, принуждават ги да се молят и да приемат Исляма.

В допълнение, жените са принудени да покриват главите си (в унисон с някои мюсюлмански традиции и разбирания).

Според съобщенията, такива „практики“ са прилагани основно по отношение на ядизите, живеещи в села в районите Шера и Джундирес, като „Хауар“ упоменава конкретно имената на 19 села.

„Наемнически групи, принадлежащи на Турция, които са окупирали Африн започнаха кампания срещу язидите-кюрди в кантона Африн чрез бродене из селата населени с язиди и унищожаване на техни светилища и символи и събиране на хората на улиците, искайки от тях това, което те наричат „заклевам се да приключа с неверничеството“ и приемане на Исляма и ходене в джамиите да се молят, докато принуждават жените да носят покривала и „забрадки“…“ съобщава (буквално) „Хауар Нюз“, позовавайки се на източници от района, пожелали да останат анонимни.

Източниците са отбелязали още, че наемниците заплашват всеки, който не приеме Исляма или не се придържа към неговите учения, че ще трябва да понесе правото за „отплата“ и убийство и че неговите пари и жени ще бъдат в пленничество (относно „отплата“ вероятно става въпрос за т. нар. „джазия“ – данък плащан от немюсюлманите).

Язидите, населяващи Ирак, вече веднъж бяха подложени на подобни практики от страна на „Ислямска Държава“ (ИД), когато през 2014 г. нападна Ирак и практически подоложи язидското малцинство на геноцид, избиване и поробване.

По време на Отоманската империя са извършени 72 геноцида срещу язидите, когато отоманците са издавали фатви, опрощаващи убиването на язиди на основание, че те са поклоници на Сатаната (по подобен начин язидите са разглеждани и от ИД), съобщават още кюрдски медии, допълвайки, че сред малцинствената общност има единно мнение по този въпрос.

В допълнение към това, през последните 3-4 дни се увеличиха и съобщенията за „изчезнали жени и момичета“ в Африн.

„Според съобщенията, десетки момичета и жени са били отвлечени до момента в град Африн, който беше окупиран на 18 март. Отвлечените са държани в някои къщи близо до ул. Вилаят в центъра на града и са обект на систематично сексуално насилие от турски войници“, пише „АФН Нюз“, позовавайки се на близки (основно майки) на изчезналите.

Според съобщенията, вкъщност става въпрос за и за непълнолетни лица, повечето източници на медията говорят за 14 г. и 15 г. момичета. „това, което беше направено в Шенгал (Ирак) сега се прави тук. Целият свят трябва да види това очерняне“, казва майка на изчезнало 14-годишно момиче, цитирана от АФН.

„Те влязоха в нашата къща и взеха всички наши ценности още на първия ден, когато дойдоха. Те взеха всичкото злато, бяла техника и натовариха вкичко в камиони. След това събраха хората останали в града и разделиха мъжете и жените в различни райони. Ние чувахме писъците на жените. Аз не зная какво са им направили. Те ни измъчваха нас (мъжете), казвайки „вие сте поддръжници на терористи, ние ще вземем цялата ви собственост и жени“. Ние бяхме пуснати след два дни, (дължани) без храна и вода, но някои момичета и жени не се върнаха. Те са били отведени някъде и ние не знаем къде. Две момичета на 14 г. и 15 г. са сред тези, които те отведоха“, разказва цивилен от района Махмудия в Африн за АФН (самоличността му е запазена в тайна по съображения за сигурност).

Според съобщенията, информацията за отвличания е потвърдена и от други жители на Африн – араби.

Поне част от (кюрдските) медии са съобщили информацията на по няколко езика – вкл. 2-3 международни – и безочливото мълчание на т. нар. „международна общност“, „водещи медии“ и „правозащитни организации“ по въпроса е (меко казано) не допустимо, тъй като това мълчание не е от помощ, нито ако информацията е невярна, нито ако тя е вярна.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас