НОВИНИ

Само ден след сключването й, Израел отмени сделката с ООН, нелегални мигранти дошли в Израел да бъдат заселвани в страни от ЕС. За това съобщи офисът на премиера Бенямин Нетаняху. Кой е дал правото на ООН да сключва подобни сделки от името на ЕС?

Нетаняху сам обяви за сключването на сделката между него и висшия комисар по бежанците на ООН Филипо Гранди в понеделник (2 април) в телевизионно изявление.

Според това споразумение, израелското правителство трябваше да отмени плановете за депортиране на търсещите убежище мигранти от Еритрея и Судан, като половината от тях щяха да бъдат заселени в страни от ЕС, а на останалата половина трябваше да бъде позволено да останат в Израел.
Но пак в понеделник през нощта, Нетаняху писа на страницата си във Фейсбук, че е задържал изпълнението на сделката. Причината за това бяха критиките към него, отправени му от ключовите фигури в правителството. Министрите го обвиниха, че не се е консултирал с тях предварително, а от друга страна представители на националистическите среди настояваха, всички мигранти да бъдат депортирани.

Така се стигна до днешното съобщение от службата на Нетаняху, че споразумението е отменено.

През последните месеци, правителството на Нетаняху се опитваше да придвижи плана за депортирането на мигрантите в Руанда, като тези, които не искаха да заминат бяха заплашени от безсрочен затвор. На 15 март обаче, след петиции от активисти по човешките права, Върховният съд на Израел постанови временно „замразяване“ на депортирането. Освен това, по думите на Нетаняху, той е бил принуден да се съгласи със сделката с ООН, след като израелската правозащитна организация „Фонд нов Израел“ и Европейският съвет са оказали натиск върху Руанда да се откаже от приемането на депортираните от Израел мигранти. Днес обаче, телевизия „Канал 10“ съобщи, че Руанда никога не се е съгласявал с това.

Според официалните данни на МВР на Израел, в Израел има около 42 000 мигранти от Африка, почти всички от до болка познатия ни тип – самотни, нискообразовани, млади мъже… Израелските власти ги считат за заплаха за еврейската идентичност на Израел и предприемат срещу тях редица мерки.

На фона на това обаче, възникват съвсем резонни въпроси – кога и как е било взето решение от ЕС, африкански мигранти отишли нелегално в Израел, да бъдат заселвани в страните – членки и още – кой е дал право на ООН в лицето на г-н Филипо Гранди да сключва сделки за тяхното заселване в страните членки…

Очевидно, бюрократите в Брюксел за пореден път са действали „зад гърба“ и въпреки волята на европейските граждани.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас