НОВИНИ

Към момента в Афганистан има 4 500 бойци на терористичната организация „Ислямска Държава“ (ИД/ИДИЛ) и техният брой се увеличава, заяви министъра на отбраната на РФ, Сергей Шойгу.

„Афганистан може да стане не само убежище за бойците от ИДИЛ, но и други терористични организации, от там те ще се преместват по цялата евразийска част на континента.“, казва той, по време на протичащата в Москва, Международна конференция по сигурността, цитиран от „РИА Новости“.

По думите му, „днес, в Афганистан има около 4.5 хил. „идиловци“, и техния брой постоянно расте“.

Числеността на ИД в Афганистан е не повече от 2 000, Гани.

Шойгу, коментира още, че след разгрома на ИД в Сирия и Ирак, членове на формированието се прехвърлят в други региони, което способства за развитието на трансграничната престъпност.

„… Повишава се терористичната активност в Африка, джихадисти се завръщат в Азия и Европа“ и „като следствие, расте трансграничната престъпност“, допълва той.

ИД се опитва да се закрепи в Афганистан – Таджикистан.

По думите му, се формира и „питателна среда“ за екстремистки и сепаратистки движения по целия свят.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас