НОВИНИ

Иракските сили за сигурност са ликвидирали в окрайнините на Киркук член на „Ислямска Държава“ (ИД), познат като „близък съратник“ на лидера на организацията.

„Абу Уалид ал-Шишани, един от най-близките помощници на (Абу Бакар ал) Багдади беше в пустинен район в покрайнините на Киркук, когато иракските сили го застреляха“, коментира източник от силите за сигурност, цитиран от „Sky Press“.

По думите на източника, смъртта на „Шишани“ е нанесла „голям удар по групата ИД, тъй като той основно е бил натоварен с планирането на терористични атаки срещу цивилни в Киркук“.

По-рано същия ден (в понеделник) иракски полувоенни сили са ликвидирани други петима членове на ИД в село в ал-Хумаяра (югозападен Киркук). Според някои местни източници, петимата – всички те не иракчани – са били убити при операцията срещу ал-Шишани.

Официални представители на Киркук, по-рано са призовавали за усилване на военното присъствие в южните и западни части на провинцията, тъй като в региона все още има елементи на ИД, които са се оттеглили в отдалечените му региони.

Иракските сили също така са иззели голямо количество документи от мястото (на операцията), които ще бъдат проучени от иракските разузнавателни служби преди да бъдат споделени да международните партньори, съобщава „Бас Нюз“.

Смята се, че именно убития ал-Шишани е бил кандидат за мястото на ал-Багдади в случай, че бъде убит. Чеченският джихадист е отговарял и за ръководството (надзираването) на „спящи клетки“ на ИД в Ирак.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас