НОВИНИ

Ирак няма данни за (вътрешните) бежанци, които са изчезнали вътре в страната и се надява да получи международна помощ в това направление.

В изявление на министъра за миграцията (от вторник), Джасем ал-Джаф се казва, че министерството му няма данни за броя на изчезналите (липсващи) бежанци, цитирайки голям брой бежанци и лагери, което прави трудно намирането на хората, за които няма информация.

Той също така допълва, че Ирак може да използва помощ от Международната комисия за изчезнали лица, за да окаже помощ на (вътрешно) разместените семейства, които са изгубили свой член в минал период.

Изявлението е направено след негова среща с Лена Ларсон, ръководител на програма на Комисията за Ирак, съобщават местни медии.

Почти 5 млн. иракчани са били разместени вътре и извън страната след началото на кампаниите за изгонване на „Ислямска Държава“, която през 2014 г. успя да поеме контрола над значителни части от иракската територия, съобщават местните медии. Интересен факт е, че явно "малко" или „никой“ не се интересува колко иракчани са вътрешно разместени и колко всъщност са избягали от Ирак – и доста вероятно са се пренесли в Европа.

Според изявления на официални иракски представители от декември 2017 г. повече от половината (вътрешни) бежанци са били репатрирани, т.е. явно все пак някой, някъде знае колко са „вътрешните бежанци“ и от тук е въпрос на „проста сметка“ да се разбере колко всъщност са „външните бежанци“, но това изглежда не е приоритетен въпрос.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас