НОВИНИ

Станалото в джамия в немския град Херфорд доказва невъзможността, мигрантите от Турция в Европа да бъдат интегрирани, независимо от всички усилия на властите.

На страницата на джамията са публикувани видеозаписи и снимки, показващи малки деца облечени във военни униформи с емблеми с националното знаме на Турция, носещи оръжия играчки, а също и малки момиченца в „традиционни“ турски дрехи.

Пред събралото се множество, децата пеят песни (които в много медии се определят като „расистки“) и разиграват сценки – военен парад на „защитниците на отечеството“ последван от ритуал по „оплакване на падналите“ - момченца във военни униформи лежат на пода повити от огромно знаме на Турция докато момиченцата ги „оплакват“…

След като разпространените видеозаписи и снимки предизвикват множество негативни реакции, по-голямата част от тях са били свалени.

Джамията, както много други в Германия е под ръководството на ислямската асоциация DITIB, която е контролирана от Диянета (агенцията по въпросите на религията към МС на Турция, която е с ранг на министерство). В отговор на отправените критики (вкл. и от депутати в Бундестага от управляващата ХДС на Меркел) , DITIB е отговорила, че „събитието“ било за ознаменуване на боевете при Галиполи (сега Гелиболу) по време на Първата световна война. Но според депутата Карстен Линеман, снимките са били „шокиращи“ и представляват поредното доказателство, че правителството на турския президент Ердоган се опитва да изгради паралелно общество в Германия, което е лоялно единствено на самия него.

Изглежда, че Ердоган не само „се опитва“, но и до голяма степен е успял, защото според изявление на Бригит Ебел, преподавателка в Херфордско училище пред местни медии, учениците от турски произход дори ходят на училище облечени в същите униформи. По думите й, образователната система трябва да е по-твърда и учителите трябва да могат да разполагат с възможности да държат „турско-немските“ деца „далеч“ от такива расистки спектакли.

Кметът на града Тим Остерман също е бил поразен. „Аз бях шокиран да видя сни(ките. Ние можем да видим още веднъж, че мечтаната хармония не е била постигната. Дори и да бяха възрастни, а не деца, изнеслите спектакъла, това пак не би било приемливо“, заявява той. Остерман е поискал от DITIB писмено изявление по случая, но такова така и не е било получено.

Очевидно, турците в Германия – независимо колко дълго са живели там или пък дори и родените там – се чувстват повече граждани на Турция, отколкото на Германия. При това – подкрепящи политиката на турския президент Ердоган. При започването на инвазията на турската армия в сирийския анклав Африн, в подчинените на DITIB над 900 джамии в Германия и въпреки протестите на немски общности, се проведоха молитви за победа в започналия „джихад“. Естествено, толерантните немски власти не реагираха на тези молитви…

По материали на немски, турски и други медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас