НОВИНИ

Ислямска екстремистка е заловена от полиция, че притежава „флаш памет“ на която е имало информация за самоличността на 2 626 разузнавачи от Централният директорат за вътрешно разузнаване на Франция.

Индентифицираната като Мина Б., вече е била позната на разузнавателните служби и е включена в познатия във  Франция като „S-File“ (списък за наблюдение за тероризъм), съобщава „Le Point“.

Тя е била разпитвана от френските власти през април миналата година относно „връзките й“ със Сана О. – друг радикален ислямски екстремист – който според нея й е помагал „в къщи“ и с финанси през 2016 г. Сана О. е опитал да отпътува за Сирия и да се присъедини към ислямска екстремистка група – два пъти – след което паспортът му е бил анулиран.  

Наскоро полицията е започнала втора разследване на Мина В., което е открило, че тя е била в контакт и с няколко (няма информация колко точно) други ислямски екстремисти в района около Магнавил (северно-централна Франция).

При претърсване на дома й, полицията е намерила мобилен телефон, който Мина Б. е използвала, за контакт с терористична клетка във Вервие (провинция Лиеж, източна Белгия), която вече е унищожена. Клетката е планирала атаки срещу полицаи и полицейски участъци и е била „разбита“ при антитерористична операция в средата на януари 2015 г. – седмица след атаката срещу „Чарли Хебдо“. Двама от джихадистите са били убити по време на операцията, а трети ранен. Четвъртият, който е смятан за „мозъка на групата“ е успял да избяга и да напусне страната – това е „не безизвестният“ Абделхамид Абааоуд – координатор на атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж, убит при полицейската операция в парижкото предградие „Сен Дени“ (5 дни по-късно).

На „флашката“ на Мина е имало списък със самоличностите на 2 626 служители на разузнаването, датиран кам 2008 г. Първоначално е изглеждало, че файла е премахнат, но следователите са успели да възстановят по-голяма част от данните.

Списъкът е вкюлчал не само имената, но и номерата и назначенията (заданията) на всички служители на разузнаването в “CAPN“ (Национална съвместна административна комисия).

Очаквано, информацията е конфиденциална и в нея има и „полицейски файлове“.

Мина Б. сега се разследва във връзка с терористичната атака срещу френския полицай Жан-Батис Селван и партньорката му  наръгани до смърт от осъдения ислямския екстремист Ларосси Аббала през 2016 г., въпреки че източник е коментирал, че името на 42-годишният полицаи не е в „списъка на Мина“. Адвокатът на Мина  е ортекъл тя да е имала някакъв контакт с Аббалла.

Случаят с убийството на Селван, отново влезе във фокуса на френските медии преди няколко  дни, когато много от тях съобщиха, че сред шестимата задържани от полицията – 3-ма мъже и 3-ри жени – е и майор от полицията, който е бил арестуван заедно с нейната, както се твърди радикализирана дъщеря и други „членове натехния антураж“.  

Все още не е ясно (ако въобще някога се изясни) как Мина Б. се е сдобила със списъка със секретна информация и дали и до кого го е разпространила, но той едва ли й е бил необходим, за да им изпраща поздравителни картички за Коледа… Без съмнение обаче, всички тези служители са били компрометирани и те самите, а и техните семейства сега са изложени на смъртен риск.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас