НОВИНИ

Генералният секретар на базираната в Саудитска Арабия Мюсюлманска световна лига (МСЛ) Мохамед ал-Исса заяви, че Европа трябва да увеличи усилията си по интегриране на мюсюлманите и да „изкорени“ „религиозната реч на омразата“.

„Ние вярваме, че европейските страни, където сега има много дебати сега, и други страни по света…трябва да разширят националните програми по асимилация и да криминализират омразата и неуважението към последователите на религии, защото това заплашва сигурността на обществото“, заяви той в интервю за Ройтерс.

Без да навлиза в детайли, той заяви още, че МСЛ „има програми и планове за обучение, които разширяват националната асимилация и които могат окуражаващо и с пълна сила да предотвратят опитите за инфилтриране в мюсюлманската общност“.

Считана за подкрепяща разпространяването на уахабизма (който според много експерти е водещата при насилствения джихадизъм идеология) организация е много активна в европейските страни, където има (сунитско) мюсюлманско население. Американският изследователски център „Pew Research Center“ определя МСЛ като насърчаваща по-голяма религиозност и солидарност сред мюсюлманите по света, пропагандираща тази най-консервативна форма на изповядване и практикуване на исляма, а също и като действаща за помохамеданчването на „неверниците“.

По думите на самия ал-Исса, МСЛ насочва всичките си ресурси в борбата срещу „екстремизма, погрешно обозначаван като ислям и обратния екстремизъм, известен като ислямофобия“, защото това са „сили на злото, които заплашват глобалната сигурност на човечеството“ (цитатът е на Arab News). В същото време обаче, критиците на организацията заявяват, че тя има дълга история в проповядването на омраза. Така напр. белгийските власти през март прекратиха арендуването на най-старата джамия в Белгия от страна на Саудитска Арабия – проповядващите в нея бяха обвинени в разпространяването на ислям по начин „играещ много съществена рол в насилствения радикализъм“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас