НОВИНИ

Американското момченце, което се появи във видео на „Ислямска Държава“ (ИД) от миналата година – заедно с майка си – е при подразделения на кюрдите в Сирия.

През август миналата година джихадистите разпространиха видео, на кткоето – около 10 –годзишото момче – се саоиндентифицира като американски гражданин с името „Юсуф“ и твърди, че е син на американски военен, който е бил в Ирак.

Гледайки право към камерата, то твърди още, че е отпътувало от САЩ за Сирия преди две години, заедно с майка си и отпвравя доста заплахи към президента на САЩ, Донълд Тръмп.

„Битката няма да свърши в Ракка (Сирия- бел. ред.) или Мосул (Ирак – бел.ред.). Тя ще свърши в твоитите земи“, казва момчето (имайки предвид боевете за градовете обявени от ИД за сирийска, и съответно иракска „столица на Халифата“).

„Мойто послание към Тръмп, марионетката на евреите, Аллах ни обеща тази победа... Така че подготви се, боя едва започна“, казва още той в около 7 минутното видео.

Около 10 месеца по-късно, майка му проговори и според изявленията й, неговото истинско име е Матю (може би тук е уместно да се уточни, че доста от членовете на ИД промениха кръщелните си имена след присъединяване към организацията, а други използват псевдоними и “бойни имена“, какъвто вероятно е и случая с момчето). Според нея, сина й е бил принуден да се „появи“ във видео записа на джихадистите.

Тя твърди също, че съпругът й се казва Моуса ел-Хасани от Турция – каквото и да означава „от Турция – както и че той е организирал пътуване (екскурзия) на семейството до там преди да ги „принуди“ да преминат границата със Сирия и да се присъединят към ИД.

„Ние свършихме в Ракка“, разказва тя за ВВС. По думите й, пъвото нещо което тя му е казала след това е „Ти си луд и аз напускам“, а той й е отговорил със широка усмивка и думите: „Давай. Можеш да опиташ, но няма да успееш“.

Според думите й, съпругът й евентуално е бил убит при удар по Ракка малко преди да започне операцията по освобождаването на града.

И в този случай , както при много други на „излъгани“ джихадистки-булки паметта на въпросните „напълно невинни и незнаещи жени“ – преминаличесто няколко граници незаконно и пр. – паметта изневерява, когато става въпрос за действията на джихадистите и съпрузите им (дори относно смъртта им), въпреки че помнят в дребни детайли пътувания и разговорите/увещанията, с които са били: излъгани, подмамени, изнудени, прелъстени, изкушени и пр.

Тя също така е изразила надежда, че правителството на САЩ ще приеме (оцени) сина не като член на екстремистка група и че той е бил принудена направи тези изявления под заплаха (за което гражданите на САЩ и всички други хора, несподелящи идеологията и вижданията на зджихадистите явно имат нейната „честна дума“!).

Как, кога и при какви обстоятелства момчето и майка му са попаднали при кюрдските сили в Сирия не е ясно.

Информация за другото момченце – което се появява във видеото – и за което се твърди, че може да му е барт или язид отвлечен при офанзивата на ИД в Синджар (Ирак) няма.

Използвана е информация на „Кюрдистан 24“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас