НОВИНИ

Във френския град Толуза се е наложило разполагането на стотици полицаи след като местни жители са се разбунтували – след като служител на полицията е спрял жена, която е била със (забранено по закан) напълно покрито лице.

Бунтовете са станали в неделя (след 17 ч.) и са били придружени и с подпалване на автомобили.

Служители на полицията са спрели същия ден жената за индентификация и когато тя е представила „лошо фотокопие“ от своята идентификация, те са и наредили да си махне покривалото, съобщава френската „Franceinfo“. Жената е отказала да си вдигне „покривката“ и е започнала да крещи за помощ – тогава е била арестувана и вкарана в полицейски автомобил.

С това, обаче случае не само не е приключил, а напротив – по-скоро е ззапочнал. Малко след това около 30 местни жители са пристигнали и са атакували полицията, в следствие на което един полицай е бил ранен. На „правоналагащите“ органи се е наложило да се оттеглят и дори да произведадт изстрели. Всъщност „изстрели“ е „меко казано“, тъй като според съобщенията „те са изпразнили оръжията си, вкл. устройство за пускане на сълзотворен газ“ … 18 ПЪТИ, преди да успеят да избягат от тълпата.

Полицията вярва, че може да има връзка между „инцидента“ (колко мило звучи „инцидент“!) и бунтовете в Белефонтейн и съседния Рейниер, който са ибухнали около 20 ч.

„Разунтувалите се“  са опожарели около 15 коли, а 200 полицаи са били мобилизирани по време на бунтовете, които са продължили няколко часа. Наложило се е полицията да изстреля около 300 газови гранати, докато спокойствието се е възстановило около полунощ, т.е. около 4-ри часа по-късно, т.е. за този период е била изстрелвана по 1 газова граната на почти всяка минута.

Служителите на пожарната не са могли да влязат в района преди 22.30 ч., тъй като жителите са палили огньове по пътищата (колктко мило звучи „жители“!). Обект на нападение на „протестиращите“ е сатанал и полицейския участък в Белефонтейн.

„Сблъсиците бяха изключително насилствени“, коментира Дидиер Мартинез, от Съюза на миротворците. По думите му, колегите му са били „много шокирани, събитията бяха много сложни за управление, но те показаха много голямо присъствие на духа“.

Докато някой свързват „инцидента“ с никяба с бунтовете, други пък застъпват тезата, че те може да са били предизвикани от убийството на пенсионер (в събота в затвора Сейсес, близо до Толуза).

Превръщането на коли в горящи факли съвсем не е феномен за Франция (за съжаление и за някои други държави) и подобни „случки“ се случват често в т. нар. „по-проблемни“ предградия (ZUS/ Zone urbaine sensible, доста по-добре познати като “No Go Zones“, за котио повечето политици непрекъснато твърдят, че няма, докато някой не вземе да си признае, че всъщност има – както направи г-жа Меркел, наскоро).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас