НОВИНИ

В Турция ще бъдат проведени предсрочни президентски и парламентарни избори в условията на удължено днес извънредно положение.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че на 24 юни (една година и пет месеца по-рано от предвиденото) в страната ще бъдат проведени предсрочни избори. Часове след това парламентът одобри удължаване с нови три месеца на извънредното положение, наложено след опита за преврат през юли 2016 г.

„Стана необходимост за Турция да преодолее неопределеността колкото се може по-бързо в средата на събития от историческа важност в нашия регион, а също и в през-граничната операция, която ние водим в Сирия…Въпреки че президентът и правителството работят в унисон, болестите на старата система ни се противопоставят на всяка стъпка, която ние предприемаме… Развитията в Сирия и другаде направиха спешно превключването към новата изпълнителна система, с цел, по един по-силен начин да предприемем стъпки за бъдещето на нашата страна“, каза Ердоган в предаваното по турските телевизии изявление.

Той добави, че „със съответните власти“ е било дискутирано направеното вчера от лидера на Партия националистическо движение (МНР) Бахчели предложение за провеждането на предсрочни избори и е било решено предложението да бъде прието.

До сега, управляващата от 2002 г. партия на Ердоган (АКР) не е свиквала предсрочни избори. Въпреки това, те очевидно са необходими на Ердоган – както поради операциите в Сирия и Ирак, така и поради влошаващата се икономическа ситуация в страната – Ердоган не би искал изборите да бъдат проведени в когато признаците за нея станат „твърде очевидни“.

На този фон, „инициативата“ на Бахчели, партията на който е в официален съюз с АКР, изглежда твърде „прозрачна“.

Само часове след като Ердоган обяви предсрочните избори и тяхната дата, парламентът на Турция (Меджлрисът) прие решение за удължаване (за 7-ми пореден път!) с три месеца на обявеното след опита за преврат през 2016 г. извънредно положение. Удължаването беше прието въпреки протестите на опозицията.

Това на практика означава, че изборите ще бъдат проведени в условията на извънредно положение и едва ли някой се съмнява в резултатите от тях.
За да спечели още на първия тур, на Ердоган са му необходими над 50% от гласовете. Едва ли е реалистично да се очаква, че ще се стигне до втори тур, но дори и това да се случи, никой не се съмнява в неговата победа. Тя ще осигури на Ердоган управлението на Турция до 2023 г. с възможност да се кандидатира за следващ мандат. При това, с изборите Турция става от парламентарна на президентска република, като в ръцете на Ердоган ще бъде предадена и де юре почти цялата власт в страната, при това със силно размити граници между законодателната, изпълнителната и съдебната власти.

На практика, на 24 юни, Турция ще направи още една стъпка към едноличната власт на Ердоган през цялото следващо десетилетие.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас