НОВИНИ

Сред мигрантите, получили статут на бежанци в Германия процъфтява продажбата на официални немски документи – вкл. и чрез интернет.

Все повече бежанци продават немските си документи за самоличност, банковите си карти и документите за здравни осигуровки в интернет. Цената е до 1 500 евро, съобщиха медии в Германия.

Конфиденциален анализ на немската полиция е доказал засилващата се продажба на самоличности с използването на световната мрежа. Немски пътни документи пък се предлагат за продажба в социалните мрежи. Обикновено, това са документи на мигранти, които вече са получили статут на бежанци.

От края на 2016 г. все повече сирийци са съобщавали в посолства на страни от ЕС в Турция, че са „загубили“ своите документи. Счита се, че в повечето случаи документите за пътуване са или продадени, или предадени на други мигранти, които с тях могат много лесно да влязат на територията на ЕС и по-специално – в Германия.

Често се продават документи и в Гърция. От там, с тези истински документи, мигрантите се качват на самолет без никакви допълнителни проверки и пътуват напр. до Стокхолм, Франкфурт или Амстердам.

При това, не става въпрос само за немски документи за самоличност. Според информация на МВР на Германия, през миналата година федералната полиция е установила 554 случая на неоторизирано влизане в Германия – почти със 100 повече, отколкото през 2016 г., когато те са били 460. От тях 100 са били от Германия, 99 от Италия, 52 от Франция, следвани от Швеция, Гърция и Белгия.

С такива документи са пристигали и терористи. В някои от случаите, полицията е установила, че заподозрени в тероризъм лица са използвали чужди документи за да достигнат до Германия. Според анализа, това са били сирийци и иракчани, които вероятно са били членове на терористични организации. Има и джихадисти, които са отпътували за участие във войните, а сега се завръщат в Германия.

Във връзка със създалата се ситуация, председателят на Контролния панел на Бундестага – Армин Шустер, депутат от партията на канцлера Ангела Меркел ХДС, е заявил, че „Всеки бежанец, въвлечен в търговия на паспорти, губи правото си на гостоприемство“ и за такива случаи, трябва да има „ускорена форма на депортиране“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас