НОВИНИ

Висшият административен съд на Гърция постанови, че мигрантите пристигнали от Турция и други страни в Азия и Африка, намиращи се в страната могат свободна да се движат по цялата й територия.

Решението на съда (публикувано във вторник) има три основни последствия. От една страна, мигрантите ще могат безпрепятствено да напуснат „препълнените“ егейски острови и да пристигнат на континенталната част на Гърция, а от друга – те ще могат да продължат своя път към Западна Европа. Третото последствие е, че решението представлява един от т.нар. „дърпащи фактори“ – улеснявайки придвижването от Турция през Гърция към Западна Европа, то ще стимулира нови групи мигранти да се „отправят на път“, търсейки „спасение и убежище“ в Европа, въпреки че повечето от тях просто искат да подобрят материалното си благосъстояние – за сметка на европейските данъкоплатци. 

Гръцкото правителство е наясно, че решението на съда освен че ще затрудни дейностите му по управление на миграционните потоци, но и ще създаде напрежение между Гърция и страните от ЕС, които са крайна „дестинация“ на мигрантите, а също и тези по маршрута за придвижване към Западна Европа. В тази връзка, то ще се опита до края на месеца да прокара през парламента закон, с който решението на съда може да бъде „неутрализирано“ или „заобиколено“, съобщават гръцки медии и АФП.

Във връзка с всичко това, а също и поради факта, че границата на Гърция с Македония е практически затворена, а тази с България е доста „по-свободна“ за преминаване, може да се очаква, че ще се засили притока на нелегално преминаващи от Гърция през България мигранти, насочили се към Сърбия и/или Румъния.

Според официалните данни на гръцките власти, притокът на мигранти към Гърция се е засилил. Така, през март т.г. дошлите в страната мигранти са 1 658, докато през март 2017 г. са пристигнали едва 262. Понастоящем, всеки ден в Гърция пристигат средно по 120 мигранти, докато по същото време през миналата година те са били двойно по-малко – 60.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас