НОВИНИ

Иракски представител на язидите е заявил, че техният район се нуждае от 10 000 бойци, които да защитят границата със Сирия.

Регионът Синджар „се нуждае от 10 000 бойци, които да защитят границите на региона, вкл. Синджар“, коментира кметът на Сасони (Синджар), Ксюдеда Куке за интернет изданието „Ayn AlIraq“, цитиран от „Иракски Новини“.

Куке допълва, че според тях „правителството ще одобри записването на 300 язиди в полицията и въоръжените сили“.

Той е отрекъл, съобщенията, че в иракските въоръжени сили вече има 500 язиди. Миналата седмица в иракските меди излезе информация, че генералният секретар на кабинета, Махди ал-Аллакю е съобщил, че правителството е одобрило включване на фракции на язидите (в Синджар) в силите на МО и МВР, както и в т. нар. „Народни мобилизационни сили/звена” (познати също и като „Хашд ал-Шааби“).

Още един масов гроб на язиди намерен в Синджар.

Малцинствената общност на язидите беше една от най-силно засегнатите (ако не и най-силно) от зверствата на джихадистите в Ирак и освен хилядите избити, дори и в момента съдбата на около 3 000 язиди – отвлечени от „Ислямска Държава“ (ИД) – остава неизвестна.

ИД промива мозъците на деца-язиди в боеве в Сирия, иракски депутат.

В края на март, силите на „Кюрдската работническа партия“ (ПКК) заявиха, че се изтеглят от Синджар – където основно живеят язиди -  след като президента на Турция, Реджеп Таийп Ердоган заплаши, че ще влезе в иракската провинция (подобно на това как турските и съюзните им сили влязоха в Африн, Сирия), за да ги изгони от там (Анкара определя ПКК и съюзните формирования като „терористични“).

Язидите заплашени от друг геноцид, политик.

За първи път ПКК се намес в Синжар през 2014 г. когато Ислямска държава нахлу в провинцията и започна да избива и поробва язидите, които Ислямска държава счита за еретици.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас