НОВИНИ

Иракските сили ще трябва да разчитат на ВВС, за да преследват джихадистите в съседната държава

Представител на иракските сили за сигурност съобщи, че поне 36 членове на „Ислямска Държава“ (ИД) са били убити при въздушни удари на иракски военни самолети по „развъдници на терористи“ в съседна Сирия.

„Alghdad Press“ цитира говорителя на Съвета за медии на иракските сили за сигурност, бригаден генерал Йехия Расул, който в изявление заявява, че иракските ВВС са извършили серия въздушни удари по сирийска територия, използвайки изтребители F-16 за елиминиране на терористи от ИД, които са планирали да извършат терористични атаки в Ирак.

Според изявлението, при въздушните удари (за които иракските медии съобщават, че вероятно са били в неделя) са били убити 36 джихадисти, вкл. 6 високопоставени лидери, които са имали „среща“ на „тяхно място“ в Сирия.

Практически успоредно със съобщението за ударите, говорител на проправителствените „Народни мобилизационни звена/сили“ (познати повече като „Хашд ал-Шааби“), коментира, че иракските сили ще зависят по-скоро от ВВС, отколкото от сухопътни сили при преследване на ИД в Сирия.

Али ал-Хюсейни коментира за интернет изданието „Almaalomah“, че войските „имат всички фактори за победа срещу ИД вътре и извън Ирак“.

„Те са готови да влязат в Сирия и да се бият с милициите (джихадистите – бел. ред.), там“, коментира още той, цитиран от „Иракски Новини“.

Ал-Хюсейни допълва, че силите, които представлява „ще изпълнят заповеди да се бият в Сирия, веднага след като им е заповядано“, и допълва, че те получават заповедите си от Главнокомандващият на въоръжените сили.

Иракските изтребители „доказаха, своята способност да „удрят“ тероризма и неговите „райски места“ в Сирия. Възможно е да, по-скоро да се зависи от ВВС, отколкото от сухопътни сили“, коментира още той.

Миналата седмица за първи път беше съобщено, че иракски военни изтребители са нанесли въздушни удари по ИД в Сирия.  

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас