НОВИНИ

Високопоставен лидер на „Ислямска Държава“ е бил убит при иракски въздзушни удари на територията на Сирия в понеделник.

„Иракски военно-въздушни сили осъществиха въздушен удар насочен срещу група членове на ИД, които се бяха събрали в сграда, на територията на Сирия, успявайки да убият всеизвестният лидер на ИД, Абу Ликман ал-Сури“, коментира източник от иракското разузнаване е коментирал за „Shafaq News“.

Сириецът Ал-Сури, чието истинско име е Али Моусса ал-Шауах е смятан за един от заместниците на лидера на ИД, Абу Бакар ал-Багдади и „губернатор“ на Ракка (той е роден през 1973 г. в село западно от града), по времето когато сирийският град беше контролиран от джихадистите.

Според съобщения в иракски медии, той е „отговарял за набирането (вербовката) на нападатели-самоубийци и изпращането им в Ирак, където да извършват терористични атаки“, към април 2014 г. той е бил емир за провинция Ракка (където е отговарял и за екзекуциите); а от началото на 2015 г. той е бил в управляващия съвет на Ислямска държава (председателстван от халифа Абу Бакр ал-Багдади). Към същия период той е бил най-вископоставената фригура сред джихадистите отоговаряща за западните заложници. Към юни 2015 г. е той е назначен за губернатор на Алеппо и емир по сигурността за Сирия, отговарящ за чуждестранните джихадисти, включили се в терористичната групировка. През юли 2015 г. той е отново назначен за губернатор на Ракка.

В края на септември 2015 г. Ал-Шауах е включен в терористичните списъци на САЩ, а в края на февруари 2016 г.,- и в терористичен списък на ООН по Глава VІІ на Хартата на ООН, 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас