НОВИНИ

Около 13.30 ч. на 23 април, полицията в Торонто е започнала да получава съобщения, че бял ван се е качил на тротоара и на висока скорост е започнал да гази пешеходците в района на ул. „Yonge“ и авеню „Finch“.

Незабавно към мястото са били изпратени въоръжени патрули и коли с медицински екипи. Успоредно с това, Комисията по транспорта в Торонто е спряла метрото в целия район.

Скоро е станало известно, че шофьорът, използвал ван, нает от фирмата „Ryder Systems Inc“ е ударил десетки пешеходци в участък от около 2 км., след което е избягал от мястото. По пътя си е удрял с вана не само пешеходци, а и противопожарни щрангове, кошчета и кофи за боклук и др. – по думите на очевидци, „всичко което се изпречи на пътя му“.

Ванът е бил открит в района на пресечката на авеню „Poyntz“ и улица „Yonge“. Когато полицай е пристигнал на мястото, шофьорът е слязъл от колата и е започнал да насочва към тях предмет, наподобяващ пистолет като многократно е крещял „Убий ме“. Въпреки заплахите и призивите му, полицаят не е стрелял и го е заловил. Това е станало 26 минути след началото на инцидента. В него не е било намерено оръжие.

При атаката бяха убити 10 човека, а други 15 са били ранени, като някои от тях са в критично състояние.

Заловеният е бил идентифициран като Алек Минасян, на 25 години, живеещ в Ричмонд Хил, северно предградие на Торонто. Студент е в „Seneca College“, като според някои информации, там се учи за 7-ма година. Занимавал се е с компютърна техника и програмиране – създавал е приложения за мобилни телефони, едно от които е за намиране на места за паркиране в Торонто. Завършил е специализирано средно училище – за ученици с особени потребности. Съучениците му го описват като малко особен, самотен, но не е бил считан за опасен. Понякога е ходел из училището със здраво стиснати ръце, като издавал звуци напомнящи мяукане. Не е показвал признаци за склонност към насилие или екстремизъм.

Според канадските власти, няма информация за евентуални връзки на Минасян с терористични организации. Нивото на степента за терористична заплаха в Канада остава непроменено.

Засега, властите все пак нито са потвърдили, нито са отхвърлили официално версията за терористична атака – станалото е много подобно на подобни терористични атаки, извършени от джихадисти в или от името на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (напр. тези в Мюнстер, Ница, Лондон, Стокхолм и Ню Йорк).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас