НОВИНИ

Договорът с Украйна няма да бъде продължаван след 2019 г., но това не означава, че транзита на газ ще се прекрати, коментира заместник председателя на УС на руския газов гигант „Газпром“.

„Той (контракта) няма да бъде продължаван (след 2019 г. – бел. ТАСС). Но това изказване не означава, че транзит няма да има“, заяви той на прес-конференция в Берлин в рамките на международната конференция „Перспективи на енергийното сътрудничество РФ-ЕС“,, цитиран от ТАСС.

По думите му, „Газпром“ очаква от Украйна предложения по транзита след 2019 г. и в т. ч. такива засягащи икономическите условия на транзита.

Медведев допълва, че към момента „не се водят преговори, за сега – само консултации“, както и че обект на бъдещи преговори може да стане не само „обема на транзита, но и самите условия за такъв транзит“.

„Необходимо е, Украйна да направи съответните предложения“, казва още той и подчертава, че договорът няма да бъде продължен при никакви обстоятелства.

Пред журналисти, ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер е коментирал, че холдинга може да запази транзита на газ през територията на Украйна в обем 10-15 млрд. куб. м. за година, ако украинската страна докаже икономическата целесъобразност на нов договор.

За периода 1 януари – 31 март 2018 г. „Газпром“ е доставил в „далечна чужбина“ 54.4 млрд. куб. м. газ, което е с 3.3 млрд. куб. м. (или 6.6%) повече спрямо същия период на предходната.

Меркел: „Северен Поток 2“ не е чисто икономически проект.

Значително увеличаване на закупуването на газ от „Газпром“ има при Германия (12.2%), Франция (11.1%), Австрия (83.5%), Холандия (127%), Финландия (15.5%), Гърция (36.4%).

През миналата година експорта на руски газ за Европа от „Газпром“ е скочил на 8.4% - до 194.4 млрд. куб. м. , а Милер е съобщил, че исканията за газ това лято ще бъдат високи, заради ниското ниво на запаси на газ в подземните хранилища в Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас