НОВИНИ

Премиерът на Ирак, Хайдар ал-Абади е разпоредил формирането на подразделение за „бърза интервенция“ в западната провинция Анбар, в чиято пустиня джихадистите от „Ислямска Държава“ се „оттеглиха“ след офанзивите на иракските сили.

Интернет страницата „IkhNews“ цитира Катари ал-Обайди, високопоставен командир на племенните мобилизационни сили в Анбар, който казва, че премиерът (той е и върховен главнокомандващ на ВС на Ирак) е издал директива за формирането на четири полка за бърза интервенция с цел подпомагане работата на правителствените сили.

По думите му, всеки полк ще включва по 600 бойци, които ще бъдат подготвени (тренирани) от правителствени сили и ще бъдат оборудвани с модерни оръжия и бойни машини.

„Новите подразделения ще отговарят пред премиера и подчинените официални лица в сферата на сигурността и ще бъдат натоварени със (задачи по) запазване на сигурността срещу „Ислямска Държава““, отбелязва той.

Град Рауа (в Анбар), който е разположен близо до границата със Сирия беше „последната крепост“ на джихадистите, превзета от иракските сили. Въпреки, „официално“ обявеният „край на ИД в Ирак“ спорадични сблъсъци – и видимо активизиране на терористичните атаки – в Ирак продължава, и в частност по границата на Анбар със Сирия. 

Провинция Анбар, която е населена предимно със сунити, беше реално и първата провинция на Ирак, която още през 2013 г. попадна почти изцяло под контрола на ИД, която в началото на януари 2014 г. овладя конторал над нейните най-големи и най-източни градове - Фалуджа и Рамади.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас