НОВИНИ

Френските власти са идентифицирали 416 лица, които са давали пари на „Ислямска Държава“ (ИД).

Старшият  прокурор по анти-терора на Франция, Франсоа Молинс е съобщил още, че освен 416 „дарители“ са идентифицирани и 320 лица, които са набирали средства за джихадистите – повечето от тях базирани в Турция и Либия.

По приблизителни оценки на Молинс, атаките във Франция (от януари 2015 г. срещу „Чарли Хебдо“ и еврейския супермаркет) са стрували 25 000 евро, а нападенията в Париж (от ноември), вкл. в „Батаклан“ – 80 000 евро.

В сряда започна двудневна конференция по борбата с финансирането на терористични групи, в която участват 80 министри и 500 експерти.

Представител на френското президентство е коментирал пред журналисти тази седмица, че приходите на ИД са изчисляват на около 1 млрд. долара (820 млн. евро) в годините 2014 г. -2016 г.

Повечето от тях са от местни налози, приходи от петрол и грабежи, а значително по-малка част от донори в чужбина.

Френски официални представители са изразили притеснения, че финансови фондове може да бъдат „изнесени“ от Сирия и Ирак и да бъдат използвани за възстановяване (ново изграждане) на терористичната организация.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас