НОВИНИ

Мисията на ЕС в Либия ще осигури 5 млн. евро за Либийската избирателна комисия, съобще мисията на ООН за подкрепа в Либия.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Либия и директорът за Либия на програмата за развитие на ООН са подписали споразумение в офис на Програмата (за Либия) в Тунис, чрез което „ЕС дарява 5 млн. евро на ООН – интегрирания изборен проект „Реклама на изборите за хората на Либия“ (PEPOL /“Promoting Elections for the People of Libya“)“, пише в изявление на мисията, цитирано от Агенция „Синхуа“.

За какво плащат европейските данъкоплатци?

Парите ще осигурят подготовка (трейнинг) за служители на Либийската върховна избирателна комисия по „най-добрите международни практики в избирателните системи и в рекламиране (увеличаване) общественото внимание и участие в изборите“.

Т.е. за „реклама“ и увеличаване на избирателната активност, което е ангажимент на националните политици и параметър, който има значителна тежест относно представителността на даден вот и често разглеждан като „доказателство“ за  законността на дадена система. Тенденцията в европейските страни – т.е. сред същите тези европейски данъкоплатци – е намаляване.

„ЕС и ООН още веднъж обединяват ръце по много осезателен начин в подкрепа на продължаващите колективни международни усилия в помощ на Либия да постигне демокрация, мир и стабилност“, заявява ръководителят на Делегацията на ЕС, Бетина Мушейд по време на официалната церемония по подвисването на споразумението.

Представителя т на ООН, Султан Хаджиев (от Азейрбаджан) на свой ред е коментирал, че Програмата е ангажирана с подкрепа за Либия „по нейния път за възстановяване и демократично и отговорно управление“.

Е, тук някак си забравихме да споменем, че джихадистите (вкл. и от „Ислямска Държава“/ИД) се опитват да се укрепят в Либия, а същите те не се притесниха да заплашат (официално) предстоящия вот в Ирак, където властите „ги дебнат“ много, много по-зорко, отколкото в Либия …

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас