НОВИНИ

В Германия набира скорост свързан с корупция скандал, свързан с предоставянето на убежище на мигранти, независимо че с това са може да си били причинени рискове за сигурността в страната.

Скандалът, започнал около действията на бившата шефка на офиса на Федералната служба по миграцията и бежанците (BAMF) в Бремен се разраства.

Според информациите, жената е „пропуснала“ да отрази в решенията си информация, в случай, който е касаел сигурността. Месеци по-късно се оказало, че документите за самоличност, на които са се основавали решенията й са „произхождат“ от територии, контролирани от терористичната джихадистка групировка Ислямска държава – службите за сигурност изрично предупреждавали BAMF за такива паспорти.

При друг случай, шефката на офиса „инструктирала“ свой подчинен да не проучва документите на търсещ убежище мигрант – защото той трябвало „да мине“ бързо. В крайна сметка се оказало, че документите на мигранта са фалшиви. Допълнително се оказало, че преводачът е „взел“ 500 евро в кеш от „обслужвания“.

Прокуратурата в Бремен е отказала да коментира пред медиите разследването с мотива, че информация ще бъде предоставена след завършването му.

Но така или иначе, някаква информация все пак е стигнала до журналистите. Според нея, през периода 2013 – 2016 г. въпросната служителка е дала положително решение – т.е. е предоставила статут на бежанци – на най-малко 1 200 искания на мигранти, които не са отговаряли на условията за това.
Сега прокуратурата се опитва да открие, какъв е бил „бонусът“ на госпожа шефката на офиса. Освен всичко друго, тя е обвинявана и в получаване на подкуп, но е възможно да е ползвала и други „благинки“ – покани за ресторанти, настанявания в хотели и др. Засега обаче не е ясно, дали доказателствата ще са достатъчни за изправяне пред съда.

Според информация на „Spiegel“, вътрешните инспектори на BAMF са стигнали до извода, че жената е „нарушавала масово приложимите закони и норми, правилата по сигурността и вътрешните инструкции“. Допълнително се подозира, че са били „манипулирани“ досиета и документи – тя е „подписвала“ свои служители на документи по предоставянето на убежище, въпреки че самата тя ги е писала.

Общо обвинените в офиса на BAMF в Бремен са шест. Сред тях е и един преводач. Прокуратурата го подозира, че е вземал по 500 евро подкуп от търсещите убежище и още по 50 евро – за посредника. В замяна, по време на интервютата, той е давал „правилните“ отговори, независимо от това, какво са казвали мигрантите. Естествено – не е открит за коментар пред медиите.

По информация на „Die Zeit“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас