НОВИНИ

Турски официални представители са имали срещи с „евакуираните“ от Източна Хута, които бяха „преместени“ в северна Сирия.

Срещите са били няколко – през последните 10 дни - и в тях са участвали и командири на „Файлак ал-Рахман“ (ФаР) за региона на Африн (групата е свързвана с „ХаятТахрир ал- Шам“, доста по-позната със старото си име „Джабхат ал-Нусра“/“Фронт ал-Нусра“, която пък е „известна“ с връзките си с „Ал Кайда“) относно предаването на командването на полицията за региона на „„Файлак ал-Рахман““, съобщава базираната в Лондон, т. нар. „Обсерватория за човешки права в Сирия“ (ОЧПС).

Според съобщението, турските официални лиза са имали много точна разузнавателна информация относно това, кой влиза в Африн от Източна Хута.

В Африн са „настанени“ над 700 семейства на членове на ФаР, заедно с командирите им, които бяха „евакуирани“ от Източна Хута. Т. нар. „Маслинена клонка“ – операция на турските военни и съюзни (доста спорни) подразделения – принуди хиляди местни (за Африн) жители, както и избягали там лица да побегнат от региона. Кюрдски медии (почти непрекъснато) съобщават за грабежи, плачкосвания, нарушения (вкл. насилствено помохамеданчване, мъчения и др.) и дори отвличания; те също съобщеха и за изземане на собственост (вкл. жилища), които се дават на „терористи“, пристигащи в Африн от други части на Сирия.

Турция ще предаде Африн на законното сирийско правителство, министърът на отбраната

Според някои информации участници в „операцията“ (която официално е и срещу „Ислямска Държава“/ИД) искат между 2.500 и 5 000 щатски долара за освобождаване на „задържани“ от тях.

СЗО: Почти 170 хил. са бежанците от Африн

В не малка степен подобни съобщения бяха направени и от СОЧП (която е смятана за про-опозиционна).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас