НОВИНИ

Турската антитерорстична операция в Сирия може да предизвика нова бежанска вълна

Гръцките власти са изпратили допълнителни сили на сухопътната граница с Турция, подготвяйки се за нова вълна мигранти от Близкия Изток след като през април са пристигнали почти 3 000 лица.

„Правителството, туко-що изпрати допълнително 120 полицаи, но те са временно (там) и това просто не е достатъчно. ФРОНТЕКС трябва да се намеси, заяви кмета на граничния град Орестиада, Димитрис Мавридес за „Гардиън“.

По думите на Мавридис, центровете (съобъженията) за приемана са препълнени и „на ръба да излязат от контрол“.

„Много повече идват, отколкото всъщност са били регистрирани“, коментира още той.

Полицейските патрули са били усилени, докато местните власти съобщават за увеличаване в броя на пристигащите. Само през април лицата преминали сухопътната граница (т.е. - пресекли р. Марица - бел.ред.) между двете ни южни съседки са около 2 900, което е доста повече от тези пристигнали по море, съобщава Агенцията за бежанците на ООН. Този брой – макар и като цяло да не изглежда шокиращ – е всъщност 50% от общо влезлите през цялата 2017 г.

След началото на т. нар. „Маслинена клонка“ (операция на турските военни и съюзните им – доста спорни – подразделения) в Африн (северна Сирия), кюрдското население от региона е започнало да бяга в Гърция, според данни от регистрациите на границата.

Очаква се с промяната във времето – по-високите температури и падането на нивата на реките – броят на пристигащите допълнително да нарастне.

Според подписаното през март 2016 г. споразумение между ЕС и Турция, бежанците и мигрантите, които достигнат до егейските острови трябва да останат (на място) до обработката на исканията им – което може да отнеме доста дълго време – или да бъдат депортирани.

Сухопътната граница (интересно защо ли?!?) не попада в рамките на споразумението и дори „се говори“, че е по-лесна за преминаване.

„В лодка може да отнеме три минути, за да се премине и е доста по-евтино“, казва Мавридес, който допълва, че те идват именно, „защото не е част от сделката и защото са разбрали, че ситуацията на островите е драматична“.

„Ако те дойдат тук и са обработени (исканията им), те са свободни да ходят където и да е на континенталната част. Ние, имаме ежедневно по четири автобуса до Атина и Солун и те са пълни“, коментира още той.

Е, разстоянието от Солун до София е 293.6 км. или както пише в повечето „страници за пътувания“ – около 3.40 ч. при 79 км/ч., а до границата е около 1.15ч., докато до македонската е дори под 1 ч.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас