НОВИНИ

Напрежението в центъра от затворен тип в Бюрен, където се държат около 140 мигранти, които очакват да бъдат депортирани постоянно се повишава. Те се държат там, защото властите се опасяват, че ако са на свобода ще минат в нелегалност.

В центъра има специални помещения (всъщност – килии, бел.ред.), наречени BGR (съкращение, означаващо особено сигурни стаи). Намират се в мазето и в тях има единствено по един матрак и тоалетна и камери за наблюдение по стените. Нищо повече.

На мигрантите, които са се „проявили“ и им е определено да престоят известно време в този своеобразен карцер, се разрешава само бельо, но не и дрехи – поради опасения от възможни опити за самообесване. Какво трябва да е „сътворил“ мигрант за да попадне в такова BGR става ясно от доклад на персонала на центъра за 28-годишен египтянин.

„Задържаният поиска чай. След като му беше дадена чаша чай от обслужващия, той незабавно хвърли чашата със всичка сила в лицето му. Очевидно, целта му беше да попари своя колега. Хвърлянето на чашата беше незабавно последвано от опит да атакува колегите си. В хода на атаката, задържаният унищожи телевизора и се въоръжи с парче (от него), и непрекъснато заплашваше, че иска да убие колегите си. След като беше поискано усиление, задържаният беше повален на земята с помощта на усмирителна риза и след това бе изпратен в BGR 1“, се казва в доклада.

BGR е предвидено като последно средство за справяне със задържаните, но в Бюрен той се е превърнал по-скоро в правило, а не е изключение.

Това е и най-големият център в Германия за очакващи депортиране мигранти. Намиращите се него са около 140, повечето то тях – на възраст между 18 и 35 години. Най-много са от Алжир, Мароко, Сирия, Индия, Таджикистан и Монголия. Над половината от тях имат криминални досиета.

На пръв поглед, задържаните в центъра мигранти не са „чак толкова много“. Но, инцидентите са станали ежедневие, съобщават немските медии. При един от тях е била счупена челюстта на служител, много са популярни (на практика фалшивите) „опити за самоубийство“, с които може да бъде отложено депортирането. Мигрант от Мароко е нарязал с бръснач цялата горна половина на тялото си, друг пък е погълнал остри предмети…

Със задържаните в Бюрен мигранти се занимава НПО – асоциация „Помощ за хората за депортиране в Бюрен“. Нейният говорител Франк Гьокел знае, защо те се държат толкова агресивно. По думите му, от една страна, хората, които знаят че ще бъдат депортирани са с ментални проблеми, а от друга страна – дългото престояване в центъра преди да се осъществи депортирането също се отразява негативно. „Освен нас, като НПО, няма никой, който да събира и придвижва оплакванията на подлежащите на депортиране, казва той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас