НОВИНИ

Всеки трети богат руски гражданин, който притежава от т.нар. „елитна недвижима собственост“ в Русия би искал да я продаде и да се изнесе да живее в чужбина. Над половината от руските граждани притежаващи 50 и повече от 50 млн. долара вече имат второ – чуждо – гражданство.

Притежаващите „елитна недвижима собственост“ руски граждани все по-активно я разпродават, като една трета от тях правят това с цел да се изнесат да живеят в чужбна. До този извод са стигнали специалистите от групата компании „Kalinka Group“, които са извършили проучване в този сегмент на пазара, съобщава „ГАЗЕТА.RU“.

Според резултатите на изследването, в абсолютни величини, количеството на желаещите да емигрират богаташи се е увеличило с 4.5 пъти.

„Като анализираме поведението на собствениците на елитни недвижими имоти, ние виждаме, че руските милионери активно заминават от Русия. Като причини, болшинството (от тях) посочват икономическата нестабилност и текущата политическа ситуация. Много от тях признават, че в Русия става все по-сложно да се прави бизнес“, заявява Екатерина Румянцева, председател на съвета на директорите на „Kalinka Group“.

За три години – от 2014 г., когато бе началото на кризата – броят на хората, които искат да продадат скъпи домове и апартаменти в Русия се е утроил, а от тях, броят на продаващите с цел да заминат да живеят в чужбина е нараснал от 20% на 30%.

Тази тенденция продължава – само за първото тримесечие на 2018 г. са били подадени заявки за продаване на скъпи имоти колкото през цялата 2013 г. Подобна е била ситуацията и в края на 2017 г.

Успоредно с това, падат и цените на имотите. Индексът на пазара на имоти от 2015 г. насам е на ниво под 3 000 долара, като е спаднал до там от ниво 5 453 долара през март 2013 г., констатира на свой ред началника на аналитично управление на банката БКФ Максим Осадчий.

Следва да се отбележи, че няма засилване на изтичането на капитали от Русия. Чистото изтичане на капитали през първото тримесечие на т.г. е 13.4 млрд. долара, като през същия период на миналата година е бил 16.4 млрд. долара.

В ежегодното изследване „The Wealth Report 2018“ на компанията „Knight Frank“ се казва, че 58% от ултра-богатите граждани на Русия и страните от ОНД – тези с 50 и повече милиона долара – имат втори паспорт или двойно гражданство, а 45% от тях разглеждат възможността да живеят постоянно в друга страна. Според Румяцева, руските богаташи най-често избират да купят имоти в Кипър, Малта, Великобритания и Швейцария.

Във Великобритания руснаците купуват имоти на цени започващи от 1.5 млн. паунда (за апартаменти ново строителство), но някои достигат и до 80 – 100 млн. паунда. Средно, сделките с имоти н Обединеното кралство са на ниво около 5 – 10 млн. паунда (елитен пентхауз с изглед към Темза, Тауър и Тауър бридж струва от 5.74 до около 9.98 млн. паунда.

Малко повече струва на руските богаташи да се преселят в Швейцария – там при покупка на имоти те започват от цени 10 млн. евро.

С успех сред богатите руснаци се ползват и имоти в Испания и Кипър. Основното там е, че при внасяне на определена сума там много по-лесно се получава разрешение за живеене и/или гражданство. Подобна е и ситуацията с Малта. Все по-популярни стават и вторите паспорти (двойното гражданство) – те дават възможност да се купи собственост на комерсиални имоти, от които да се получават доход, а също и да се работи и да се учи в Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас