НОВИНИ

Национална система за електронни карти за самоличност официално заработи в Афганистан в четвъртък.

Инициативата се явява част от усилията на властите за борба с фалшивите (подправени) документи за самоличност, от каквито се възползват и терористи.

„Една от основните причини, поради които ние стартирахме този процес е заради терористичните атаки от понеделник. Много е възможно нападателите да са използвали фалшиви документи за самоличност. Ключово решение за мен е сигурността на хората и ние трябва да знаем кои са афганци“, заяви президентът Ашраф Гани при получаването на собствената си карта, цитиран от ТOLO News.

В понеделник в столицата Кабул отново имаше терористична атака, при която бяха убити 29 човека, вкл. не малко журналисти.

Гани , също така е заявил, че правителството приема изборите много сериозно и е призовал хората да се регистрират за вота, планиран за октомври.

Въвеждането на подобна система, макар и в „далечен“ Афганистан, може да има доста съществено отражение – при желание от страна на родните политици, разбира се – върху ситуацията в Европа, тъй като доста съществена част от т. нар. „мигранти“ и „Бежанци“ са именно от там. Към момента има случай, които „меко казано“ може да бъдат определени като смехотворни – напр. лице от Афганистан твърди, че не знае кога е родено и следват телефонни разговори с близките му (не всички в Афганистан), за да се стигне на края до майка му, която „… не си спомням точно“. Резултатът: получаване на социални привилегии/бонус, за които лицето може и да няма (правно) основание.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас