НОВИНИ

Фейсбук е започнал използването на алгоритъм, който „класира“ и „подрежда“ източниците на новини в зависимост от тяхната „достоверност“, като „потиска“ онези, които се считат за „неблагонадеждни“.

Всичко това, разбира се, става в рамките на прословутата „борба с fake news“ („фалшиви новини“).

Изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Цукърбърг е заявил пред изпълнителните директори на няколко медии, че новата система ще „съдейства“ на новините, получени от източници, който са „с висок ранг“ в класацията, като в същото време ще потиска онези, които са „по-надолу“ в класацията. Така щяло да се възпрепятства разпространяването на „дезинформация“. „Ние слагаме (данните) в системата и тя действа като ускорител или за потискане, и ние ще увеличим интензивността (на това) с времето. Ние чувстваме, че носим отговорност за по-нататъшно сваляне на поляризацията и намирането на обща почва“, е заявил той.

Класирането се основава на три критерия: как потребителите се влияят от новинарските сайтове; дали те знаят източника на новините и дал те вярват на информацията, която той дава.

Цукърбърг е казал това пред представители на медийни организации, сред които „HuffPost“, „Buzzfeed News“, „The Economist“ и „The New York Times“ на събитие, което е било от типа „off the record“ (извън протокола), т.е. – не е официално.

Преди това, в уводното си слово на годишната конференция на разработчиците на Фейсбук, той също се е спрял на въпроса за „фалшивите новини“. „Ние усилено работим да осигурим, хората да не злоупотребяват с нашата платформа. През 2016 г. ние се забавихме да предусетим руската намеса, ние очаквахме по-традиционни кибератаки… но ние не очаквахме тези координирани информационни операции и големи мрежи от фалшиви акаунти. Ние никога вече няма отново да бъдем неподготвени. Ние сме фокусирани в по-широката борба с фалшивите новини“, е заявил шефът на Фейсбук.

По-простичко казано – Фейсбук вече е поел „грижата“ до потребителите да не достигат новини, които счита за неподходящи или по-точно на такива, които „някой“ е определил, че трябва да бъдат заклеймени като „фалшиви“. При това, процесът е „автоматизиран“. Колко удобно! Остава, г-н Цукърбърг – който очевидно съвсем съзнателно избягва да спомене „цензура“ и/или „свободата на словото“ - да ни „съобщи“ кой определя какви „данни“ да бъдат въведени в системата, която прави „класацията“ и дори без да „сваля“ публикуваната информация, просто я „избутва надолу“, така че потребителят изобщо да не я види. Разбира се, ще трябва да се доверим на „неутралността“, „честността“ и „съзнателността“ на работещите във Фейсбук. Но те са доста съмнителни – в светлината на скандалите с предоставянето на личната информация на милиони потребители на маркетингови компании.

Така стигаме до парадокса – като филтрира и манипулира информацията, Фейсбук ще се бори с манипулирането чрез дезинформация. Какво можем още да очакваме? Дали пък скоро от Фейсбук няма да ни казват и какво/кого да (не) обичаме или мразим, какво да (не)ядем, с кои хора да (не) си контактуваме, в кого да (не) се влюбваме…

Разбира се, „нововъведението“ има и друга страна – при „необходимост“, с подобни алгоритми съвсем спокойно и лесно може да бъде намален трафика към сайтовете на които и да било медии, а това води до неминуеми и значителни загуби. Вече има подобни прецеденти – напр. със силно намаления трафик на „Chicago Tribune“. В същото време, някои медии, които Фейсбук е определил като „легитимни“ източници на информация не са засегнати, въпреки че са публикували свои или препубликували чужди новини, които в последствие са се оказали „фалшиви“.

А може би е дошло времето, Фейсбук да бъде преименуван на „Светът на Джордж Оруел“?

По информация на британския „PressGazete“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас