НОВИНИ

Баскската терористична организация ЕТА обяви, че прекратява своето съществувание.

Това стана със специално изявление, в което се казва, че „ЕТА, баскската социалистическа революционна организация за национално освобождение, с настоящото информира баскския народ, че след ратифициране от нейните членове на предложението да приключи историческия цикъл и функция на тази организация, нейното пътуване завърши“.

Изявлението беше официално прочетено в аудиозапис, прочетен от нейния лидер Хосу Уррутикоечеа, по-известен като „Хосу Тернера“. То е било предадено на ВВС натри различни езика, вкл. английски. Местонахождението на Тернера не е известно и той все още се издирва от испанските власти.

ЕТА заявява още, че „напълно е демонтирала“ всички свои структури и е „сложила край на всички свои политически дейности. Тя няма повече да изразява политически позиции, да предлага инициативи или да взаимодейства с други актьори“. „Бившите членове а ЕТА ще продължат борбата за една обединена, независима, социалистическа, говореща баскски и не-патриархална Баскска страна където (те) го считат за подходящо, с чувството з отговорност и честност, които те винаги са демонстрирали“, се казва още в съобщението, чиято автентичност беше потвърдена от фондацията „Хенри Дюнан“ (базирана в Женева организация, специализирана в решаване на конфликти).

Съобщението завършва с „Ние взехме това, наше последно решение, с цел да подпомогнем една нова историческа фаза. ЕТА беше родена от народа и сега се разтваря обратно в народа“.

С това се слага край на 59-годишното съществуване на ЕТА. По време на терористичната дейност на организацията, която бе прекратена от нея през 2011 г., бяха убити над 800 човека, а ранените са хиляди. Терористите от ЕТА извършваха и отвличания, саботажи, изнудвания и сплашвания.

Изявлението на ЕТА идва ден преди в Камбо ле Байн, във френската част на страната на баските ще бъде проведена международна среща, на която ще бъде потвърдено окончателния край на ЕТА като организация.

Във връзка с изявлението на ЕТА, много испански (и баскски) политици, вкл. премиерът на страната Мариано Рахой заявиха, че ЕТА не е постигнала нищо за своето съществуване, като в същото време е нанесла само вреди и жертви. В тази връзка, Рахой потвърди, че властите ще продължат да издирват и изправят пред правосъдието терористите от ЕТА за извършените от тях престъпления.

По информация на „El Pairs“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас