НОВИНИ

Държавният департамент (ДД) на САЩ е съобщил, че се замразява финансирането на НПО „Белите каски“ (БК), което означава, че са спрени даваните от САЩ около 30% от нейния бюджет.

Според съобщението, на ДД, финансовата „подкрепа“ за БК е в процес на „активен преглед“.

Негативната реакция от страна на БК не закъсня. „Това е много тревожно развитие. В крайна сметка това ще окаже отрицателно въздействие върху способността на хуманитарните работници да спасят живот“, е заявил служител на БК, цитиран от CBS.

Реално, плащанията са били спрени през последните седмици и засега, на БК не им е ясно какво ще стане за в бъдеще. Те не са получили официално съобщение от страна на САЩ, че финансирането е изцяло спряно, но вече са спрели плащанията към хората на организацията, които се намират в Сирия – по-точно, в териториите, контролирани от бунтовниците. Представителите на БК също така са заявили, че имат „план за извънредни ситуации“, при които финансирането спре за 1-2 месеца, но ако финансирането от страна на САЩ бъде изцяло спряно, то това ще се отрази негативно на възможностите на НПО.

Разбира се, в случая се говори единствено (при това – не окончателно решено) спиране на финансирането на БК от страна на ДД. Освен неговите фондове, които са официални, големи финансови помощи се дават на сирийската опозиция и от други държавни институции и служби на САЩ – напр. по линия на специалните служби. Тези други помощи и техния размер не се оповестяват публично.

Освен от САЩ, БК системно се финансират от някои страни от ЕС, а също и от някои страни от Персийския залив. Може да се очаква, че тези „спонсори“ на БК поне частично ще увеличат своята помощ, с което да компенсират спирането на официалното финансиране от страна на САЩ.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас