НОВИНИ

В четвъртък американските правоналагащи органи арестуваха 17-годишен ученик в средно училище, за когото се предполага, че е планирал масова стрелба в МОЛ във Фриско (Тексас).

Момчето, за което властите казват, че е положило клетва за вярност към „Ислямска Държава“ (ИД), е планирало масовата стрелба за май и се смята, че е похарчило около 1 400 долара за „оръжия и тактическо оборудване за атаката си“, съобщава CBS Dallas.

Властите разполагат и с „манифест“ на джихадиста и твърдят, че той също така се е опитвал да вербува и други да му помогнат за атаката, която (по план) е била масова стрелба по хора и използване и на взривни устройства.

„Аз искам да вкарам Америка в такова състояние в каквото Европа е“, заявява най-безцеремонно (видимо добре информираният) младеж според клетвената декларация.

„…където има разположени войници по улиците“ уточнява той и допълва „нещо, което ще им струва много финанси, също“.

Случаят на ФБР срещу предполагаемият джихадист е започнал миналия декември, когато кой е изпратил (текстово) съобщение на източник на службата  - през приложение – и е изразил желание да извърши атака, казвайки, че чете инструкции на ИД (наръчници) за „извършване на операции и направа на бомби“.

Тинейджърът, също така е казал на източника , че „не става въпрос  за това, колко ще убия, а колко пари ще накарам тези държави да изразходва за сигурност само за една проста атака … въпреки, че ако имам по-голям брой (жертви – бел. ред.) ще привлека вниманието им“.

Заподозреният е казал на властите, че е трябвало да чака да навърши 18 г., за да може да си купи пистолети, необходими му за извършване на атака и също така е споменал, че има други цели (мишени), които би искал да удари, вкл. индуски храм.

От думите му излиза, че той – по някакъв начин – има информация за начина на отговор на властите при определени ситуации, т.е. някой е направил проучване (доста съмнително да е той самият). „Има индуски храм, по който искам да стрелям … Да взема някаква смотана кола и да я забия някъде. Времето за отговор на полицията, тук е наистина бавно“ .

Относно атаката в МОЛ-а, пред източника на ФБР, младежът казва: „Аз всъщност искам да накарам ченге да се предаде и да сложи оръжието си. След това, да го залея с бензин и да го изгоря. Записвам (заснемам) го“.

По думите му, причината, поради която е искал да извърши атаките, е защото САЩ извършват военни операции в ислямски страни – „Това никога няма да свърши, вашите хора са мишени за нас като отмъщение за нашите (хора), които бяха изклани“.

В изглежда станалата „стандартна“ при подобни случаи ситуация е: чичото на момчето коментира, че племенникът му не е терорист и на него му е трудно да повярва, че той е способен на нещо толкова лошо, като се има в предвид, че него „дори го е страх от двете котки, които семейството има“.

Към момента няма информация, момчето да е в „тежък период“, „тормозено от съученици“, „психически разстроено“ и пр. – както често е в сходни случаи в Европа.

Младежът може да получи до доживотна присъда, ако бъде признат за виновен.

Използвана е информация на „Dailiwire”.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас