НОВИНИ

Иракското МВР е издало нови инструкции за (свещения за мюсюлманите) месец Рамадан, предупреждавайки, че всеки, които си позволи да яде, пие или пуши на обществено място ще „свърши“ в затвора за до 6 месеца.

Според съобщения в иракски медии, на ресторантите (заведенията за хранене) също няма да бъде позволено да работят в часовете преди залез слънце, освен в случаите, когато са се снабдили със специализирано разрешително от съответните власти. Дори и в случаите (на наличие на разрешително), тези заведения ще трябва (задължително) да спазват допълнителни правила предназначени само за Рамадана.

Баровете и магазините, които продават или сервират алкохол ще трябва да останат затворени през целия месец, според новите правила.

Обикновено с този вид бизнес – често наричан „мръсен“ – са ангажирани представители на малцинствата (вкл. христяни), но без зависимост от религиозната принадлежност на собственика на бизнеса, той не получава „компенсация“ за де факто блокирането на бизнеса за месец.

Тук, доста резонно възниква въпросът, след като Ирак се нуждае от огромни фондове за възстановяване на щетите нанесени от „Ислямска Държава“ (ИД), направиха се и вероятно ще има и нови донорски конференции  дали всъщност една държава/правителство, което може да се откаже от данъците (от бизнес) за един месец трябва да бъде „съжалявано“ и „дотирано“. Щетите, разбира се са много по-големи от прихода от този бизнес, но както ние казваме: „когато няма риба, и ракът е риба“.

Не на последно място, къде остават правата и свободите на религиозните малцинства, които ще бъдат принудени да съблюдават правила налагани по религиозни съображения, а и Ирак все още е “Република Ирак“ (не напр. „Ислямска Република Ирак“).

От друга страна, стриктните правила за времто на Рамадана, които се отнасят за цялото население, на практика са идентични с тези, които терористите от Ислямска държава налагаха в контролираните от тях райони. Единствената разлика е, че "светската" иракска държава не прилага чак толкова брутални наказания на евентуалните нарушители - джихадистите от Ислямска държава разпъваха на кръст, бичуваха или затваряха в клетка - за назидание. Но, както е тръгнало, не е изключено подобни "накзания4 да започнат да се прилагат и от сегашните власти.

А, може би няма да е лошо и ако помолим „бягащите от насилието“ в роден Ирак, лица дошли в Европа да се приберат там – поне за месец – че да си спестим нападенията и грозни сцени от „възмутени мигранти и бежанци“, разгневени на някой европеец, който си е позволил да пие кафе, защото трябва да работи по 10 ч. – 12 ч., че да може да яде след като плати данъците, с част от които се издържат същите тези „възмутени“.

Използвана е информация на "БасНюз".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас