НОВИНИ

Предизборната кампания в Ирак става все по-интересна. Едно от последните „достижения“ в нея са т. нар. „подаръци“, което всъщност поне в демократичните страни се нарича с друга дума – „купуване на вот“.

Иракски парламентарист е разкрил, че кандидат-депутат наскоро е подарявал пистолети в провинция Диала с надеждата да спечели вота на „получилите подаръците“.

Пред местните медии, Раад Фарис е коментирал, че разполага с надеждна информация относно кандидат разпределящ (раздаващ) пистолети на племенните лидери, с „молбата“ да окуражат хората си да гласуват за него.

Той не е съобщил името на „подаряващия“, нито от името на коя политическа сила се кандидатира.

По думите му, обаче ПОНЕ ЕДИН от племенните лидери е отказал подарък-пистолет (сигурно този ЕДИН е фен на АК) и е казал, че вотът им не е за продажба, съобщава "БазНюз".

Предизборната кампания в Ирак започна … покушенията – също.

Ситуацията в не малка степен подчертава една особеност на Ирак (а и не само), за която ние толерантно предпочитаме да „не говорим открито“, а именно племенно-клановата структура на обществото – давайки „подарък“ на лидера (често наричани старейшини и “по-възрастни“) на практика е сделка с цялото племе, сключена чрез неговия лидер.

От началото на кампанията, иракските кандидат-депутати прилагат поредица „хватки“ за да се „промотират“ – от кошници с плодове до изпращане на бельо и други.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас