НОВИНИ

Северната част на Афганистан се превръща в опорна база на международния тероризъм, заяви заместник-министърът на външните работи на РФ, Олег Сиромолотов на конференция на тема „Противодействие на тероризма и насилствения екстремизъм“ в Душанбе.

„Севера на тази приятелска страна се превръща в опорна база на международния тероризъм при все по-съществена роля на афганистанското крило на ИДИЛ (ИД-„Ислямска Държава“ – бел. ред.)“, казва той, цитиран от РИА „Новости“.

Той отбелязва, че според различни данни в Афганистан има от 4 хил. до 10 хил. активни членове („бойци“) на ИД, като почти половината от тях са съсредоточени в северните погранични райони.

Около 10 хил. е числеността на бойците в Афганистан, руски генерал.

„При очевидна външна поддръжка от спонсори, сред които има държавни организации, специални служби на редица страни, под „знамената“ на ИДИЛ, „Ал Кайда“ и други групировки, укрепили се в Афганистан, там се стичат хиляди бойци от различни националности, включително недоизбитите от Сирия и Ирак, образувайки гнездо на глобалния тероризъм“, казва още той.

Трима братя са обезглавени в Афганистан. Подозренията са към ИД.

Сиромолотов отбелязва също, че терористите открито декларират целите си за сваляне на законното правителство, завземане на територия на страни в Централна Азия и Русия и изграждане на квазидържава „Северен Хорасан“.

По думите му, те „всячески укрепват своята финансова основа, повтаряйки схеми отработени в Сирия и Ирак“ – завземане на златодобивни рудници и местата с полезни изкопаеми, въвеждане на данъци/такси и други.

В Афганистан има над 4 000 човека от ИД, Шойгу.

Според него, сега членовете на ИД се опитват да вземат от Талибаните контрола над преминаващите през Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан канали за трафик на наркотици и вече са създали нарко-лаборатория в провинция Бадахшан.

По думите му, се прогнозира, че отчетения за 2017 г. – от Офиса за наркотиците и престъпността на ООН -  ръст от 87% на производството на наркотици в Афганистан ще предизвика още по-голямо активизиране на терористичната дейност, както от страна на ИД, така и на Талибаните. Той е добавил, че Русия категорично няма да приеме каквото и да е политизиране в сферата на антитерора и е за равноправно партньорско взаимодействие в това направление, тъй като този подход може да осигури „надеждно пресичане на каквито и да са проявления на тероризма, (да) изкорени това чуждо на международната общност явление“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас