НОВИНИ

(Обновено…)

Днес сутринта в Кабул бе извършена мащабна координирана терористична атака в няколко части на един от бизнес кварталите на афганистанската столица Кабул – Шар-и-нау. Талибаните поеха отговорност за нея.

Според очевидци, атаката е започнала с нападение на въоръжени с автоматично оръжие терористи срещу един от полицейските участъци в района. Те са застреляли полицай пред сградата и още един човек. Малко след това, един от тях е успял да влезе в вътре и се е самовзривил. Полицейският участък е полуразрушен – след експлозията, останалите нападатели са хвърляли в него гранати и сградата се е запалила.

Почти успоредно с това в района е станали още две мощни експлозии. Престрелките, съпроводени и от други експлозии (вероятно от ръчни гранати или гранатохвъргачки) са продължили до късния следобед. През това време повечето от гражданите, които са се намирали в района и не са успели да го напуснат са останали затворени в сградите на магазини и банки и по домовете си.

Министърът на вътрешните работи Ваис Ахмад Бармак е казал пред журналисти, че сблъсъците са били на две места, като на едното от тях са били убити двама терористи. Освен това, силите за сигурност са успели да убият поне двама терористи-самоубийци преди да успеят да достигнат до целите си.

При атаката са убити най-малко 7 човека (двама от които са полицаи), а други 17 са били ранени.

Според изявление на високопоставен служител в афганистанските сили за сигурност, разузнавателните служби считат, че комбинираната атака е дело на мрежата на Хаккани – терористична групировка съюзник на талибаните, която има голям опит в извършването на подобни в градски условия.
Главният говорител на талибаните Забихуллах Мудахид е разпространил изявление, с което се поема отговорност за експлозиите.

Малко преди атаката в Шар-и-нау, друг терорист – самоубиец се е самовзривил близо до полицейски участък в западната част на Кабул, в района Дашт-и-Барчи. Тази атака също е била последвана от продължила няколко часа престрелка между силите за сигурност и другите нападатели от същата група.

Терористичната организация Вилает Хорасан (клон на джихадистка групировка Ислямска държава, който е с по-изявено присъствие в граничната провинция Нангархар) е поела отговорност за тази атака, но представители на властите се съмняват, че тя разполага с възможности да я извърши.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас