НОВИНИ

Най-малко 17 човека са починали в Демократична република Конго (ДРК), където властите потвърдиха огнище на Ебола.

„Нашата страна е изправена пред избухване на Ебола, което е извънредна ситуация за международното здраве“, се казва в изявление на министерството на здравеопазването на ДРК. В района на избухването са изпратени медицински екипи, които, подкрепени от Световната здравна организация на ООН (СЗО).

Преди да бъде потвърдена епидемията, здравни работници от Икоко Импенге (селище близо до град Бикоро в северозападните части на БРК) са съобщили, че имат 21 пациенти, които показват признаци на хеморадична треска. В последствие 17 от тях са починали.

В събота (5 май), с подкрепата на СЗО, там са били изпратени медицински екипи и са взели 5 проби от болни, за които се е подозирало че са заразени. Две от тези проби са се оказали положителни на заирския щам на вируса на Ебола, съобщи министерството на здравеопазването.

Това е деветото избухване на Ебола в тази страна от откриването на заболяването, което тук се счита за ендемично. Последното такова избухване беше през 2017 г. По думите на Питър Салама, заместник-директор на СЗО, организацията ще изпрати епидемиолози, лекари, логистични експерти и групи за подкрепа на ваксинирането в ДРК. „Жизнено важно е да бъде ограничена тази смъртоносна болест“, казва той, цитиран от TGCOM24. Той допълва, че съседните на ДРК страни също са били предупредени за Ебола.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас