НОВИНИ

Унгарският премиер Виктор Орбан отново победи - фондацията на Джордж Сорос Отворен общество затваря офиса си в Унгария и ще се премести в Берлин.

„Изправени пред една повишаващо се репресивна политическа и правна среда в Унгария, фондациите Отворено общество (ФОО) преместват своите базирани в Будапеща международни операции и персонал в немската столица Берлин“, се казва в разпространено днес от ФОО изявление.

Решението да бъдат прекратени операциите на ФОО в Унгария идва в момент, в който унгарският премиер Орбан „се подготвя да наложи допълнителни ограничения на неправителствените организации чрез това, което е маркирал като свой от законодателни мерки "Спрете Сорос", се казва още в съобщението.

Според президента на ФОО Патрик Гаспар, Будапеща „използва тактика, безпрецедентна в историята на ЕС“ за да „охули“ и „смаже“ групата организации на Сорос. Освен че се оплакват от „потискащите“ изисквания за прозрачност на финансирането от чужбина, ФОО са особено „разгневени“ от мерките в пакета закони, които прилагат интересите на националната сигурност, като изискванията НПО работещи с мигрантите да бъдат лицензирани от правителството. „Фондациите ще използват всички налични правни пътища за да защитят фундаменталните права, които са заплашени от законите“, заявяват от ФОО и допълват, че ще продължат своята организационна работа в Унгария посредством финансиране от Берлин.

Още когато преди около месец, стана известно, че е възможно ФОО да се изтегли от Унгария, премиерът Орбан заяви пред унгарските медии: „Аз мисля, че вие ще (ме) разберете, ако легна да плача заради това решение да си затворят седалището в нашата столица… Битката срещу Сорос, неговата либерална идеология, неговите инициативи за мигрантите, ще продължи където и да се намират неговите фондации или фондация“.

Като отбеляза скорошните срещи в Брюксел между Сорос и високопоставени представители на ЕС, унгарското правителство заяви, че е „кристално ясно“, че той остава привърженик на разрушителната политика, включително на и неговата цел, да наводни Европа с мигранти от Третия свят, независимо че голямата изборна победа на Fidesz (Фидес – партията на В. Орбан – бел.ред.) по-рано през годината даде на партията масивен мандат да спре плановете да бъде направена страната „мултикултурна“.

В своята реч при встъпването си в длъжност премиер през уикенда, Орбан обяви края на „ерата на либералната демокрация“ и заяви, че ще се учи от грешките на Запада при изграждането на една „християнска демокрация на 21 век, която гарантира човешкото достойнство, свободата и сигурността, защитава равните права на мъжете и жените и модела на традиционното семейство“.

Независимо от изявленията на представителите на ФОО, изтеглянето на тяхната централа от Будапеща в Берлин е поредна победа на унгарския премиер Виктор Орбан и Фидес, като в същото време е и жестоко поражение за ФОО, самия Сорос и подкрепящите го в ЕС среди, политици и чиновници.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас