НОВИНИ

Зверско убийство на 7-годишно чеченско момиченце потресе Австрия. Убиецът се оказа 16 годишен тийнейджър, също от чеченски произход. Убил я, защото просто искал да убие някого, когото и да е.

Седемгодишната Хадишат изчезнала в петък (11 май) след обяд от детската площадка във вътрешен двор на общинска жилищна сграда във виенския квартал Дьоблинг. След като я търсили навсякъде (на близките й било казано, че е била с приятелче), 17-годишният й брат алармирал полицията около 23.00 ч.

При претърсванията в района, полицаите открили тялото на момиченцето увито в пластмасова торба, захвърлено в контейнер за боклук.

Разследването приключило относително бързо – във вторник бил задържан 16-годишният Роберт К., съсед на момиченцето – също от чеченски произход. Той не само признал престъплението, но и демонстрирал абсолютно безразличие към жертвата. На шокираните разследващи заявил напълно безчувствено: „Аз исках да убия когото и да било“, защото бил имал „лош ден“ и бил „раздразнен“.

Според психиатрите, детето се е оказало „на грешното място в грешното време“. Те смятат, че Робърт или е ментално болен или не тотално „безчувствен“ и е можел действително да убие когото и да било.

Хадишат е познавала от години убиеца си – той живее с родителите си и по-малкия си с две години брат в съседен апартамент. Тя е ходила там, дори често си е играла с тяхната котка. В деня на убийството, тя дори яла сладолед с Робърт. Психиатрите казват, че изглежда „после нещо е прещракало“.
Убиецът взел кухненски нож, завел детето в банята, вкарал го в душ кабинката и го атакувал с такава сила, че (по думите на полицаи) почти отдели главата от тялото. След това взел всички мерки за да прикрие убийството.

Сега, много хора, вкл. и психиатри, обясняват причините за зверското престъпление, подчертава се социалната изолация, желанието да се прояви надмощие и доминиране, вероятността да е проявявана жестокост към животни и какво ли не още, но почти всички стигат до това „психическо заболяване или тотална безчувственост“. Дават примери с подобни престъпления от минали години в други държави. В крайна сметка, личи си стремежът всичко да се сведе до „менталните причини“ (не става въпрос за невменяемост).

Никой обаче не задава няколко простички въпроси: След като, Робърт К. и другите подобни на него, са готови да убият „когото и да било“, защо най-често жертвите им са деца и жени? Дали не е по простата причина, че обикновено те са по-беззащитни? Или пък, защото животът на жените и децата има по-малко стойност за престъпниците? Или и двете? Има ли значение произходът – след като мигрантите са се оказали в една напълно различна културна и обществена среда спрямо тази, от която те идват, една среда, която много от тях не могат или и не искат да приемат като своя и да се адаптират към нея?

По информация на „Kronen Zeitung“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас