НОВИНИ

Санкциите, свързани с решението на САЩ да се оттеглят от т.нар. „ядрена сделка“ с Иран (JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Actiion) „ударят“ наред с Иран и ЕС.

Базираната във Франция петролен и газов „гигант“ „Total“ обяви, че ще прекрати участието си в проекта „South Pars 11“ с Иран, освен ако не получи писмени гаранции от САЩ, че няма да му бъдат наложени санкции заради това участие.

В разпространено на сайта на компанията съобщение се напомня, че през 2017 г. компанията в партньорство с китайската „Petrochina“ е сключила контракт за участие в осъществяването на проекта „South Pars“ 11 (SP11) в съответствие с резолюциите на ООН и законодателството на ЕС, Франция и САЩ.

Като последствие от обявеното на 8 май от президента на САЩ оттегляне на страната от JCPOA с последващо налагане на санкции, „Total“ завява, че:
„…няма да е в състояние да продължи проекта SP11 и ще прекрати всички свързани (с него – бел.ред.) операции преди 4 ноември 2018 г., освен ако не получи писмени гаранции от властите на САЩ с подкрепата на френските и европейските власти. Тези писмени гаранции трябва да включват защита на Компанията от каквито и да било вторични санкции по силата на законите на САЩ.“

По-нататък, от компанията обясняват, че не могат да си позволят да загубят финансирането от страна на американските банки, които са включени в над 90% от финансовите й операции, а също и да се лишат от своите американски акционери, които притежават над 30% от дяловете на „Total“ или пък да не могат да продължат дейностите си в САЩ, където капиталовложенията им надхвърлят 10 млрд. долара.

„Total“ потвърждава, че до момента са похарчили по-малко от 40 млн. долара по SP11.

Както се вижда, тази вечер на вечерята на държавните лидери на страните от ЕС в София ще има какво да обсъждат – в рамките на дискусията им по политиката на САЩ и „ядрената сделка“ с Иран. Eдно ясно – САЩ на практика вече започнаха да налагат санкции на ЕС. Какво да се прави – политиката е „America First“, а останалите – вкл. и европейските им съюзници – просто нямат значение.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас