НОВИНИ

Немско радио „Deutschlandfunk Kultur“ разпространи статия, в която се твърди, че мюсюлманският празник Рамадан, не само че бил „стара немска традиция“, но и че се е празнувал в страната още преди известния „Октовърфест“.

Авторът й – журналистът на свободна практика Ерен Гюверджин (ако се съди по името му, възможно е той да е с турски произход) – заявява, че Рамаданът си е коренен немски празник и че няма никакво съмнение, че ислямът е част от Германия. Нещо повече – той твърди, че практикуването на Рамадана е по-старо от известния празник „Октобърфест“ (в Бавария е известен и като „Wiesn“).

Естествено, Гюверджин не дава никакви доказателства в полза на своята теза. С изключение на това, че немците се събирали да отпразнуват заедно края на постите?! „Постенето през месеца Рамадан отдавна е било част от немския религиозен пейзаж. То е една немска реалност. За да отбележат вечерното отговяване, много хора в Германия се събират за да ядат заедно и да се срещнат един с друг“, заявява той.

Колко „елегантно“ обединяване на християнските пости с мюсюлманските! Въпреки че, Гюверджин някак си „изпуска“ някои доста съществени различия, като напр. – за разлика от християните, мюсюлманите реално постят единствено през деня и пак за разлика от тях „отговявят“ единствено през нощта.

От друга страна, сравняването на Рамадана с „Октобърфест“ е най-малкото неуместно по две причини: 1) Едното е чисто религиозен празник, а другото - не. 2) Според религиозните правила, мюсюлманите не трябва да употребяват алкохол, докато една от най-характерните черти на „Октобърфест“ е именно употребата на големи количества бира, а и друг алкохол.

Доста „интересен“ е и изводът, който прави Гюверджин. „Ислямската религиозна практика отдавна е намерила своя дом в Германия. И ние, немските мюсюлмани очакваме Рамадана в нашата Германия. Никой не може да ни забрани това“, заявява той.

Не че някой се е опитал да забрани на мюсюлманите в Германия да празнуват Рамадана, но пък виктимизацията, „накърняването на религиозните чувства“ и свързаните с тях непрекъснато увеличаващи се искания за „права на мюсюлманите“, които реално накърняват правата на изповядващите други религии и на атеистите, са основна част от инструментариума на ислямизаторите на Европа. Примерите за това са много, но е достатъчно да споменем само преименуването на традиционните коледни и великденски базари в „празници на светлината“, „пролетни празници“ и как ли не още.

Германия: Преименуването на Великденски базар в Пролетен, не било по религиозни причини

Дехристиянизирането на Европа: Коледните базари в Германия се преименуват в базари на светлините

От историческа гледна точка се счита, че „Октобърфест“ води началото си от първите празници „Wiesn“ – на 12 октомври 1810 г., които са били по повод сватбата на принц Лудвиг (по-късно – крал Лудвиг І) с принцеса Тереза Саксонска – Хилбургхаузен.
Просто за сравнение – първата джамия в Германия е била построена в Берлин през 1915 г., като се счита, че тя е била направена от дърво и е била издигната в лагер за военнопленници – мюсюлмани през Първата световна война.
Статията на г-н Гюверджин идва на фона на две изявления.
Едното е на канцлера Ангела Меркел, която заяви, че ислямът е част от Германия. Доколко това е така е друг въпрос, но самата тя „работи усилено“ в тази насока.
Второто е на министъра на вътрешните работи (и коалиционен партньор на Меркел) Хорс Зеехофер, който заяви точно обратното – че ислямът не е част от Германия.
А какво мислят немците по този въпрос се вижда от направено проучване на общественото мнение, резултатите от което показват, че общо 75% от немците считат, че ислямът по-скоро не е или абсолютно не е част от Германия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас